Як святкуватимуть у Луцьку Великдень цього року

Як святкуватимуть у Луцьку Великдень цього року

Рівно за місяць вся православна Україна святкуватиме Воскресіння Господнє. Великдень, який є одним із найсвітліших християнських свят, традиційно означає перемогу над смертю. І щиро сподіваємося, до того часу ми вже відсвяткуємо свою перемогу над руснею. Та навіть якщо в Україні ще триватиме війна, підходу до свята у Луцьку це точно не змінить, впевнений митрополит Михаїл. 

За його словами, Великдень у 2022-му волиняни будуть відзначати святково, урочисто і по-пасхальному. У коментарі журналістам сайту луцьких новин «Конкурент» митрополит розповів, як цього року святитимуть паску у Луцьку. 

Через війну Воскресіння Господнє святкуватимуть у Луцьку люди з багатьох куточків України, які змушені були покинути свої доми і тікати на захід. 

«Війна війною, а Великдень за розкладом. Нічого не міняється. З тими, хто приїхав до Луцька з обстріляних міст, приїхав без кошиків і решти речей, будемо ділитися тим, що назбираємо. Ми ж усі зараз волонтеримо, ділимося. І на Пасху ділитимемося. Так, як і завжди», – запевняє Михаїл.

Традиційно до свята радить підготуватися насамперед духовно. Постити, молитися та іти до сповіді. Просити пробачення за погані вчинки та погані думки. Однак, не за все перед Богом слід вибачатися, переконаний владика. Слід очистити своє серце від зла, щоб у ці дні прийняти в нього світло. 

«Як відноситися до тих, які на нас напали? Звичайно, що з ворогами треба боротися, але в душі ні на кого не тримати злоби, бо вона їстиме нас ізсередини. Одна річ – захищатися і знищувати ворогів, а інша – тримати внутрішню злобу на все це. Тому що злоба буде шкодити самій людині.  До цього Великодня ми повинні навчитися прощати, але це в жодному разі не означає, що ми не повинні боротися. Ворогів треба знищувати, але зрештою в усьому завжди повинна перемагати любов. Сказано – ненавидьте ворогів Божих, боріться з ворогами вітчизни, але любіть своїх особистих ворогів. Тому до свого особистого ворога треба ставитися з любов'ю і пробачати його в ці дні. Ворогів Божих слід ненавидіти, а ворогів України знищувати», – каже священослужитель.

Освячення буде в суботу, 23 квітня, і в неділю 24-го. Два дні, як було і минулого року. Коронавірусних обмежень дотримуватися не будуть, адже за перший день війни проти росії Україна перемогла свій коронавірус. 

«А ви бачите сьогодні коронавірус? Якщо ви його бачите, то є обмеження. А якщо нема, і по телебаченню, інтернету, за поведінкою державних мужів ми бачимо, що його перемогли за один день, то й обмежень ніяких, відповідно не буде», – підсумовує митрополит. 

Можливо зацікавить