Як виростити ідеальні помідори: секрети досвідченої городниці з Камінь-Каширщини

Як виростити ідеальні помідори: секрети досвідченої городниці з Камінь-Каширщини

Лариси Демидюк, жителька села Брониця, що на Камінь-Каширщині, відома не лише як учителька молодших класів місцевої школи із понад тридцятилітнім досвідом, а й як досвідчена городниця. Точніше - майстриня з вирощування помідорів.

Ступивши на подвір’я господині, відразу видніється її чимале тепличне господарство. Заходиш у теплицю — і пробуджується апетит, пише газета «Полісся».

З першої миті впадають в око понад двометрові кущі помідорів зі стиглими великими плодами різних відтінків. На кожному стеблові їх висить щонайменше з відро. Усі рум’яні, без тріщин, грають сонцем. З усього видно, що господиня цього помідорного царства до тонкощів знає секрети вирощування овочів. Просимо Ларису Андріївну поділитися секретами добірних томатів.

Як виростити ідеальні помідори: секрети досвідченої городниці з Камінь-КаширщиниЯк виростити ідеальні помідори: секрети досвідченої городниці з Камінь-Каширщини

Вирощувати помідори нескладно, а успіх високої врожайності залежить передусім від вибору сорту, умов та регулярного догляду, - розповідає господиня. - Важливим фактором сприятливого плодоношення є і грунт - він має бути піщаний. Не менше значення має і насіння. Ми винятково обираємо для вирощування в теплиці та у відкритому грунті сорти томатів голландської селекції, що характеризуються підвищеною стійкістю до хвороб та високою родючістю. Варто звернути увагу на алгоритм поливу помідорів. Якщо на початку висадки розсади грунт необхідно частіше зволожувати, то потім, коли рослина вкоріниться, надмірний полив тільки зашкодить кореневій системі. А ось більш тривала посуха лише сприятиме швидкому дозріванню овочів, - пояснює Лариса Андріївна.

Лариса Демидюк ділиться, що сезон томатів у них розпочинається вже в лютому, коли висівають розсаду. І триває до кінця листопада, тоді за вікном вже «мінус», останні плоди ще продовжують тішити своїм смаком. Ранні помідори достигають уже на початку липня.

Бувало, що площі, зайняті томатами, сягали 20 соток. Втім з такими плантаціями нам вдвох з чоловіком не впоратися, відтак залишили 15. Та й тут треба сили, щоб давати раду. До прикладу, з одного куща в середньому вдається зібрати 12 кілограмів помідорів. А найбільший плід за роки, відколи практикуємо цю справу, заважив 960 грамів, - каже жінка.

За її словами, останніми роками пасльонові все частіше потребують обробки від шкідників та хвороб. Зокрема, у теплиці рослини більш захищені, тому обприскувати їх доводиться рідше. Натомість для плодів, що ростуть на відкритому грунті, кориснішим буде інтенсивний догляд.

У боротьбі зі хворобами надаємо перевагу застосованню перевірених препаратів, як от ридоміл, магнікур. Втім, не зважаючи, в яких умовах вирощуються рослини, за два тижні перед збором врожаю жодні добрива не вносимо, тож до столу споживача потрапляють виключно чисті плоди, - розповідає пані Лариса.

Можливо зацікавить