Як змінилися ціни на квартири в новобудовах Луцька. ОГЛЯД

Як змінилися ціни на квартири в новобудовах Луцька. ОГЛЯД

Квартир на продаж в новобудовах стає менше, а ціни – вищі.

Так коротко можна описати ситуацію, яка відбувається із первинною нерухомістю Луцька. Видання ВСН вивчило актуальні ціни в найбільших житлових комплексах міста/передмістя і розповідає, як та чому подорожчали квадратні метри, а також – що очікувати на ринку найближчим часом.

Ціни

Ціна на квадратний метр у кожному ЖК варіюється залежно від поверху, на якому розташована квартира, а деколи – і від того, скільки в помешканні кімнат. Тому, щоб порівняння було об’єктивним, ми взяли до уваги ціни в умовній 2-кімнатній квартирі на типовому поверсі.

Як змінилися ціни на квартири в новобудовах Луцька. ОГЛЯД

Проте варто розуміти, що навіть таке порівняння – з врахуванням однакових параметрів квартири – все одно не є до кінця коректним.

Чому?

Внутрішнє наповнення. Купуючи квадратні метри, в кожному ЖК ми отримуємо дуже різний товар. Десь – це, власне, і є лише «голі» квадратні метри, без жодних чорнових оздоблювальних робіт. В інших новобудовах у вартість квадратного метра входить залита стяжка підлоги, якісно поштукатурені стіни, «тепла» підлога, розведені по квартирі комунікації.

Майже у всіх новобудовах, які ми аналізували, квартири продаються вже підготовлені до ремонту, тобто є стяжка підлоги та поштукатурені стіни. Проте в найдешевшому ЖК Атлант у ціну квартири якраз не входить жодних внутрішніх робіт, а стяжки підлоги немає також в ЖК  Style Up. «Теплу підлогу» на кухні та у санвузлі, що входить у вартість житла, теж пропонують не всі, лише:  ЖК Супернова, ЖК Амстердам, ЖК Panorama, ЖК Kyiv Sky, ЖК Оселя Парк.

Одні забудовники ставлять вхідні двері та металопластикові вікна «для галочки», і вони - низької якості, а тому мешканці відразу змушені їх замінювати. А в інших будинках – вікна і двері хорошої якості, естетично привабливі та мають гарний рівень енергоефективності.

Будівельні матеріали. Хтось будує із дешевих газоблоків, а інші – з екологічної та якісної керамічної цегли чи керамоблоків. А це – майбутнє тепло, нормальна вологість і тишина в квартирах. Або їхня відсутність.

Інфраструктура та сервіс. Крім очевидних ремонтних робіт, які входять/не входять у ціну квартири, є й інші моменти. Наявність дворової території, благоустрій на ній, дитячі і спортивні майданчики, зелені насадження, достатня кількість паркувальних місць – усе це також дуже важливе для подальшого комфортного проживання.

Важлива тема для сучасних покупців квартир – місця для паркування. Більшість ЖК додатково продає такі місця – це обійдеться щонайменше в 2 000-2 500 доларів. Тому навіть якщо вартість самої квартири нижча на 500 грн за квадратний метр, і здається, що виходить непогана економія, але враховуючи потребу купити паркомісце, ця економія абсолютно нівелюється.

Купити паркувальні місця за додаткову плату пропонують в ЖК Dream Town, ЖК Panorama, ЖК Атлант, ЖК Kyiv Sky, ЖК Оселя Парк, ЖК Style Up.

Один із важливих показників комфорту – щільність заселення ЖК. Вона вираховується залежно від кількості квартир та загальної площі комплексу (грубо кажучи, скільки мешканців зможе одночасно гуляти на одному гектарі двору). Визначений державою максимум – 450 людей/га. Проте далеко не всі луцькі ЖК близькі до дотримання цієї норми.

Як змінилися ціни на квартири в новобудовах Луцька. ОГЛЯД

 

Як змінилися ціни?

Ми порівняли актуальні ціни із тими, які були наприкінці минулого року. Загалом середня вартість квадратного метра виросла із 20 000 грн до 28 500 грн, тобто – на 42%.

Найбільш стрімко виросла ціна в заміському комплексі, який будує Сімейна Фортеця. Наприкінці 2021 року вони пропонували квартири за ціною 760-800 доларів/м2, тобто – від 20 520 грн/м2, а нині ціна виросла ледь не вдвічі.

Частково вдалося стримати ціну квадратного метра забудовникам, які зводять ЖК Kyiv Sky, ЖК Супернова та ЖК Dream Town.

Як змінилися ціни на квартири в новобудовах Луцька. ОГЛЯД

 

Що вплинуло?

Основна причина подорожчання житла – ріст цін на будівельні матеріали, який розпочався ще задовго до війни. Проте повномасштабний напад Росії серйозно вплинув на виробників будівельних матеріалів. Деякі підприємства через розташування в зонах обстрілу зупинили роботу, а є й такі, які повністю зруйновані.

Відповідно, усе це позначилося на собівартості будівництва і забудовники не мають можливості стримувати ціни. Вартість деяких будматеріалів піднялися вдвічі, тому здорожчання квартир на 42% є більш, ніж логічним.

Як змінилися ціни на квартири в новобудовах Луцька. ОГЛЯД

 

* * *

Попри підняття цін на житло в новобудовах, на ринку зараз немає його надлишку. Забудовники поки не наважуються починати нові проєкти і частково заморозили ті, які анонсували до війни. Відповідно, зараз розпродуються залишки – по декілька квартир в найбільших ЖК.

Проте є один фактор, який, ймовірно, спонукає забудовників активніше розгортати будівельні майданчики. Як відомо, у жовтні запланований старт державної програми Доступна іпотека під 3% для пільгових категорій і у наступному році – під 7% для всіх українців. Цю програму вже називають основною рушійною силою будівельного бізнесу: забудовники будуть активно зводити нове житло, адже попит на нього буде тільки збільшуватися.

Підготувала Людмила ЯВОРСЬКА

Можливо зацікавить

Мобілізація ухилення

Посилення мобілізації: чи заберуть житло та авто через неявку до ТЦК

У Луцьку змінили порядок фінансування Програми забезпечення житлом учасників АТО

У Луцьку змінили порядок фінансування Програми забезпечення житлом учасників АТО

Будівництво храму варення
відео

На Волині священник продає варення для того, щоб побудувати храм

житло переселенці

«Усе нове, яскраве та гарне»: переселенці знайшли притулок та новий дім у відремонтованому житлі для ВПО у Ковелі

Ціна - понад 17 мільйонів гривень: біля Луцька продають мініпалац

Ціна - понад 17 мільйонів гривень: біля Луцька продають мініпалац

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині
відео
історії війни

Двічі тікали від війни: сім'я переселенців з Маріуполя отримала житло на Волині

Школа № 13 у Луцьку

Луцькі депутати обговорили реконструкцію школи у Луцьку, яка вартує 148 мільйонів

У місті на Волині розпочали будувати багатоквартирний будинок для переселенців

У місті на Волині розпочали будувати багатоквартирний будинок для переселенців

УПЦ МП

Релігійний скандал: на Волині хочуть побудувати храм УПЦ МП