Як зробити будинок енергоефективним: поради

Як зробити будинок енергоефективним: поради

Енергоефективність будинку чи квартири для українців не просто тренд, а необхідність. Адже зараз так важливо, щоб помешкання споживало мінімум електроенергії для освітлення чи опалення.

Про це пише 24 канал

Особливо актуальною ця тема стала у 2022 році. Усі українці зіткнулись із відключеннями світла та перебоями в теплопостачанні.

Крім цього, щодня все більше людей втрачають дах над головою. Тільки за попередніми даними, понад 800 тисяч українців мають пошкоджене або вщент зруйноване майно. Проте кількість постраждалих домівок значно більша, і, на жаль, з часом може тільки рости, адже атаки росіян не припиняються.

Якщо ви теж відновлюєте чи відбудовуєте свою нерухомість, або ж просто хочете зробити її більш енергоефективною, варто звернути увагу на кілька нюансів.

Що таке енергоефективність та для чого вона українцям

Та перш ніж давати поради, варто розібратись, що ж таке енергоефективність.

Енергоефективним називають те помешкання, де кількість споживання електрики для освітлення приміщень, опалення або ж інших потреб дуже низька.

У «розумних» будинках може підтримуватись оптимальна температура автоматично завдяки правильному фасаду, вікнам і дверям. Або ж людина може бути незалежною від електропостачання, використовуючи для власних потреб альтернативну енергію. Це і є основою енергоефективного житла. 

Як зробити будинок енергоефективним: поради

Як зробити будинок чи квартиру енергоефективною

  • Вікна

Рекомендуємо розпочати із перевірки вікон. Адже саме вони можуть пропускати холодне повітря з вулиці та змушувати власників помешкання вмикати всі можливі засоби обігріву, щоб повернути тепло у домівку.

Українці дедалі частіше обирають енергоощадні вікна. Вони оснащені одно- або двокамерними пакетами, де простір між склом заповнений речовинами з низькою теплопровідністю. Зазвичай, це аргон чи криптон. Такі вікна мають високий опір теплопередачі, а тому не випускають тепло з помешкання.

Обираючи потрібні шибки, зверніть увагу на коефіцієнт опору теплопередачі. Саме він показує можливість вікна перешкоджати витоку тепла з будинку. Найвигідніше купувати металопластикові вироби з 0,75 м2 С/Вт. Та чим вищий цей коефіцієнт у вікна – тим краще.

Водночас показник теплопровідності демонструє швидкість втрати тепла при мінусових температурах. Тож чим менший він у вікна – тим буде краще для власників помешкання.

Як зробити будинок енергоефективним: поради

Вибір самих вікон – важливий процес, тож варто йому приділити особливу увагу. Крім цього, переконайтесь, що встановлювати їх будуть професіонали. Адже якщо обрати неправильний розмір чи невдало монтувати конструкцію, то наслідком може бути заміна вікон.

  • Фасад будинку

Не менш важливим для енергоефективності є фасад будинку. Якщо він не пропускає холоду у помешкання, тоді його власники можуть суттєво заощадити на опаленні.

Особливою популярністю наразі користуються навісні вентильовані фасади. Вони складаються з облицювальної системи, утеплювача, вітро-паробар'єра, а також кріпильних матеріалів і облицювального матеріалу. Така конструкція не тільки привабливо виглядає, але створює додаткову ізоляцію будинку та, відповідно, зводить до мінімуму тепловтрати.

Експерти не радять робити внутрішнє утеплення, адже це значно знижує термічну інертність приміщення. Водночас зовнішня теплоізоляція зможе допомагати тримати тепло у помешканні взимку, а от влітку зберігати прохолоду.

Вхідні двері

Особливу увагу приділіть встановленню вхідних дверей. При неправильному виборі чи монтажу будинок може втрачати 15 – 20% тепла. А це просто гроші на вітер у буквальному сенсі.

Зверніть увагу на герметичність та матеріал, з якого зроблені двері. Якщо у першому критерії все зрозуміло, то у другому варто розібратись.

Зазвичай вхідні двері виготовляють з:

  • дерева, проте їхня експлуатація доволі примхлива, адже матеріал може псуватись від надмірної вологи чи температури;
  • сталі, які є непримхливими в експлуатації, не псуються з часом, але швидко охолоджуються та не тримають тепло;
  • металу з додатковою теплоізоляцією, що захищають помешкання не тільки від холоду, але й можливого шуму.

Очевидним фаворитом є останні. У їхній конструкції передбачений утеплювач, що встановлений між металевими листами. Найкраще для теплоізоляції будинку підходять двері зі спіненим поліуретаном, пінопластом або мінеральною ватою всередині. Головне, щоб цей матеріал максимально щільно прилягав до металу, тоді не буде пустот, що можуть пропускати холод.

Як зробити будинок енергоефективним: поради

Водночас не варто розглядати можливість покупки дверей із гофрокартоном як утеплювач. Такі вироби будуть дешевші, але на теплоізоляцію вони не впливають, адже лише імітують енергоефективність.

  • Проєктування і вентиляція

Цікаво, що для енергоефективності житла важливе і його проєктування. Тож якщо ви тільки плануєте будівництво власного будинку, тоді обирайте конструкцію без так званих «теплових мостів» або ж слабких місць. Таким чином у помешканні буде більш раціонально підтримуватись температура і вологість.

Найкращим варіантом для енергоефективності буде будівля у формі кулі чи куба. Завдяки таким формам вдається мінімізувати тепловтрати, а будинок фактично сам утримує потрібну температуру всередині, працюючи на свого власника. 

Крім цього, витяжка може сприяти енергоефективності. Так, у будинках нерідко встановлюють рекуператори. Це складна механічна вентиляція, що має вбудований теплообмінник. Завдяки йому холодне повітря нагрівається завдяки домашньому відпрацьованому повітрю, яке виводиться на вулицю. Тож без додаткових затрат можна тримати у приміщенні температуру не меншу за 17 градусів, адже мінімально до такого показника повітря нагрівається у рекуператорі.

Власники будинку мають змогу обмежити цей процес у нежитлових кімнатах. Там можна встановити автоматичну витяжну сітку, що буде працювати за потреби.

  • Опалення

Та хоч герметичність вікон і дверей, а також утеплення фасаду й правильна вентиляція допомагають тримати тепло у будинку чи квартирі, без опалення власникам помешкання не обійтись. Замість класичного центрального можна обрати альтернативне:

  • теплові насоси. Якщо ви не довіряєте газовим чи електричним котлам, то цей пристрій стане чудовою альтернативою. Насос не виробляє тепло, а фактично бере енергію з повітря і землі, примножує її та поставляє у вигляді тепла в будинок. Він легко замінює кондиціонер, котел чи обігрівач.
  • дров'яна піч чи котел. Такий спосіб обігріву найкраще використовувати у приватних будинках, адже тут головним паливом є дрова, які значно легше розмістити на присадибній ділянці.

 

  • Альтернативна енергія

Енергоефективний будинок часто передбачає і використання альтернативних видів живлення. Зокрема, сонячних батарей, які вже давно стали синонімом слів «енергетична незалежність».

Встановлюють їх зазвичай на похилому даху або ж на присадибній ділянці. Фотоелектричні елементи на панелях мають антивідбивальний шар. Коли сонячні промені потрапляють на нього, вони вибивають електрони, а їхній потік призводить до вироблення електроенергії, яка живить будинок.

Як зробити будинок енергоефективним: поради

Сонячні батареї працюють навіть взимку, а тому покривають всі потреби власників будинку. Крім цього, вони допомагають суттєво заощадити, адже більше не доведеться додатково витрачати на опалення, підігрів підлоги чи роботу котла, живлення електроприладів та інші побутові потреби, пов'язані зі світлом.

Юлія Михайлова

Можливо зацікавить

Путін нелегітимний президент РФ: Європарламент ухвалив резолюцію

Путін нелегітимний президент РФ: Європарламент ухвалив резолюцію

Один раз на вісім днів: на Волинь з Донеччини курсуватимуть евакуаційні поїзди

Один раз на вісім днів: на Волинь з Донеччини курсуватимуть евакуаційні поїзди

Волинську «сталеву сотку» передислокували на Донеччину: що відомо

Волинську «сталеву сотку» передислокували на Донеччину: що відомо

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану

Як можна звільнитися з військової служби в час воєнного стану

Бої Донеччина

Третя трагічна звістка в громаді за тиждень: на війні загинув Герой з Волині Іван Войчук

поховання військового

Передчасно пішов з життя: на Волині попрощаються із Героєм Анатолієм Дорошем

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського

«Втратив друга та ногу й переніс 14 операцій»: 22-річний військовий з Волині проходить реабілітацію та мріє про повернення «до своїх»
відео

«Втратив друга та ногу й переніс 14 операцій»: 22-річний військовий з Волині проходить реабілітацію та мріє про повернення «до своїх»