Якими будуть нові українські будинки? - розмова з Андрієм Разумовським

Якими будуть нові українські будинки? - розмова з Андрієм Разумовським

Українські парламентарі ініціюють розробку нових будівельних норм в умовах воєнного стану, які передбачають надійні бомбосховища у будинках.

Якими вони можуть бути та чого слід очікувати найближчим часом у будівельній галузі - в ефірі "Суспільного.Волинь" розповів регіональний керівник Конфедерації будівельників України на Волині Андрій Разумовський.

Наводимо основні тези розмови.

Будівництво за прикладом Ізраїлю

«В Україні уже є розроблений типовий проект будівництва житла для переселенців, який передбачає бомбосховища під певну кількість мешканців. Тут, можливо, Україна прийме досвід Ізраїлю, де в кожній квартирі є окрема укріплена кімната, яка дозволяє укритися від ракетного обстрілу. Технічно це можна зробити і в Україні, адже це звичайні монолітні будинки з окремими захищеними кімнатами, вентиляцією та електрикою».

«Стосовно старих будинків в Україні, то тут складно буде їх підлаштувати під нові норми стосовно надійних укриттів. Можливо, варто добудувати бомбосховища поруч з будинками».

«Наразі нові норми лише обговорюється і поки немає кінцевого результату. Але, швидше за все, нові будинки будуватимуть з бомбосховищами, або захисними кімнатами. Можливо,  доцільно буде зводити малоповерхові будинки та з меншою щільністю між ними. Також гарну роль тут відіграє підземний паркінг і наступні наші об'єкти швидше за все будуть уже ними».

«Дуже сумніваюся, що за часи незалежності України було побудовано хоча б одне бомбосховище, адже про такі речі ніхто не думав. Уся інфраструктура для цивільного захисту, яку ми маємо сьогодні, це залишки радянського часу. І сьогодні монолітні будівлі показали себе краще, ніж інші забудови, адже у них є суцільний каркас, який набагато важче пошкодити».

Якими будуть нові українські будинки? - розмова з Андрієм Разумовським

Хмарочоси чи малоповерхові будинки

«Можна збудувати будинок і на 20 чи 30 поверхів, все залежить від міста. Проте сьогодні постає питання, як убезпечити мешканців таких будинків. Для прикладу, у Луцьку можна будувати комфортні будинки з бомбосховищами у чотири або шість поверхів. Особисто мені подобаються таунхауси й приватні будинки, але я жив би і у висотці з гарною панорамою та архітектурою.

А для переселенців, можливо, потрібно будувати максимально ергономічні будинки квартири з оптимальною площею. За типовим проектом Мінрегіону вони мають бути чотириповерховими, з бомбосховищами, які швидко будуються».

Як відбудовуватимуть країну

«Наразі в Україні уже створена спеціальна група, яка оцінює у звільнених та деокупованих регіонах пошкоджені об'єкти та будинки. Експерти оцінюють, чи можливо відновити пошкоджене житло, чи варто на його місці звести нове. І тут для будівельників вже йтиме мова або про демонтажні роботи аварійних будинків, або ж відновлення вцілілих».

«Сьогодні нагальним питанням є забезпечення житлом переселенців, які втратили своє житло і переїхали у західні області України. Адже люди довго не зможуть жити у спортзалах чи інших тимчасових приміщеннях. Собівартість виготовлення мобільних будинків є доволі високою, тому тут можна зводити і капітальні будинки. Зараз це активно обговорюється на державному рівні, і починати потрібно уже сьогодні, адже на це потрібен певний час».

Якими будуть нові українські будинки? - розмова з Андрієм Разумовським

«Варто також при проекті врахувати зведення будинків з місцевих матеріалів, аби пришвидшити будівництво. Проте надіємося, що частина людей повернеться у свої будинки, можливо відновлені. А усіх інших переселенців держава мусить якось підтримати».

«Волинські будівельники, звичайно ж, готові долучилися до відбудови зруйнованих міст, проведення монтажних чи демонтажних робіт. Головне - позитивний результат. Ми постійно контактуємо з експертами, проєктантами, і у деяких регіонах України уже ведеться робота з оцінки пошкодження будинків».

«Після нашої Перемоги у нас буде не лише будівельний "бум", усі галузі розвиватимуться. Україна має зараз можливість реанімуватися, змінитися і стати однією з лідерів серед європейського світу, адже ми проявили себе як потужна нація та сміливі воїни».

Можливо зацікавить