Якими будуть ціни на популярні продукти навесні-2023: відповідь аналітика

Якими будуть ціни на популярні продукти навесні-2023: відповідь аналітика

В Україні навесні можуть змінитися ціни на цілу низку товарів харчування. Серед продуктів, які можуть подешевшати – курячі яйця, а також курятина. 

Про це OBOZREVATEL розповів аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев.

«Зараз відновлюється поголів'я курей. Тому що курятина, що яйця можуть показати або стабільність або зниження (ціни. – Ред.). Причому яйця взагалі – продукт, який показує циклічність у виробництві й ціні», – сказав експерт. 

Мартишев зазначив, що наразі вже стабілізувалися ціни на молоко та сметану в Україні. Причина – відновлення виробництва цієї продукції та слабкий попит. Очікується, що навесні та влітку ціни на молочку не значно зміняться. 

«Просісти можуть ціни на продукти з низьким ступенем переробки – це овочі, наприклад, картопля, а також молоко. Якщо ми говоримо про щось таке оброблене, то тут менше вірогідність, що ціни знизяться. Тобто відштовхуємося від цього. Для сезонних овочів ще час не прийшов, тому овочі продовжать бути дорогими в першій частині весни. По молочній продукції зараз плюс-мінус стабілізувалося молоко, сметана», – пояснив експерт.

Раніше Мартишев розповів, що ціни на курятину, свинину та яловичину в Україні можуть змінитися навесні. Наприклад, вартість свинини може вирости. Змін у вартості зазнають і інші види м'яса.

Читайте також:

Можливо зацікавить