«Якщо не буде газу, то, відповідно, не буде тепла», - директор КП «Луцьктепло»

«Якщо не буде газу, то, відповідно, не буде тепла», - директор КП «Луцьктепло»

У Луцьку є 45 котелень дві з яких працюють на твердому паливі, решта – на газі. Вони опалюють 759 багатоповерхівок. Цього сезону підприємство «Луцьктепло» отримає 90 % від потреби газу. Відтак місто буде змушене економити.

До чого лучанам готуватися цієї зими і яким буде опалювальний сезон 2022/2023 Суспільне розпитало в керівника комунального підприємства «Луцьктепло» Івана Скорупського.

«Якщо не буде газу, то, відповідно, не буде тепла», - директор КП «Луцьктепло»

– Як загалом обласний центр Волині підготувався до опалювального сезону?

– На сьогодні всі виробничі об’єкти підприємства готові до зими. Всі заходи, які ми запланували в міжсезоння, вони виконані. В нас є все для того, щоб розпочати сезон. Закупили газ, маємо всі контракти на закупівлю тріски деревної, яку ми використовуємо для котла на біомасу. Маємо всі необхідні договори для того, щоб бути забезпеченими і електричною енергією, і водою, і всіма необхідними товарно-матеріальними цінностями.

– Ви кажете, що газ є. Чи достатньо його буде для обігріву на весь опалювальний період?

– Газу довели менше на 10 %, ніж спожило підприємство впродовж минулого опалювального сезону. В цифрах це – мінус п'ять мільйонів кубометрів на сезон. Це суттєво.

– Чи достатньо буде обсягів газу для забезпечення під час опалювального сезону лучан ще й гарячою водою?

– Все буде залежати від температури навколишнього середовища ну і, відповідно, від ліквідації тих зовнішніх загроз, які можуть бути спрямовані на підрив саме опалювального сезону. То ми моделюємо різні ситуації. Звичайно, якщо не вистачатиме газу на опалення, то пріоритетом буде забезпечити опаленням, а не гарячою водою. Тому я не виключаю варіанти, що може бути змінений графік подачі гарячої води. Якщо зима буде не морознішою, ніж попередня, а буде дещо м’якшою, дещо теплішою, то газу має вистачити і в домівках лучан, у квартирах буде комфортна температура.

– Якою буде температура повітря в помешканнях лучан, що зміниться у порівнянні з минулим роком? Який можливий температурний мінімум?

– Ми прогнозуємо і будемо робити все для того, щоби температура була нормативною. Для того, щоб забезпечити нормативну температуру, в нас є достатня кількість газу. Нормативна температура в помешканнях споживачів – це 18 градусів у внутрішній квартирі, кімнаті. І зовнішня кімната – це 20 градусів. Якщо температура навколишнього середовища буде нижчою, ніж в попередню зиму, то будемо виходити з того, що будемо намагатися забезпечити мінімум. Але вже як буде. Тому будемо робити, економити – для того, щоби провести зиму і забезпечити споживачів теплом.

– Економити – це як?

– В рамках підготовки до зими заміна пальників – це мінус, за нашими розрахунками, 600 тисяч кубометрів газу на сезон. Встановлення ІТП – ми все ж таки в цьому році встановили майже 80 ІТП до тих, що встановили в попередніх роках. І в загальному будемо експлуатувати вже 330 ІТП. Також очікуємо, що від використання ІТП, від їх застосування будемо також мати економію газу в межах 300-400 тисяч кубометрів. В цілому, десь мільйон ми сподіваємося, що з тих п'яти, що у нас відняли, мільйон ми наженемо тими заходами, які ми вжили на своїх об’єктах.

– Якщо Україна через воєнні дії російського агресора залишиться без газу, що буде в Луцьку?

– На жаль, ми не маємо інших джерел, які б забезпечили необхідну кількість тепла, виробництва енергії, щоби покрити місто теплом. Ми експлуатуємо твердопаливний котел на вулиці Боженка на котельні. Його потужності достатньо лишень для того, щоби виробляти гарячу воду. Маємо твердопаливний котел на Старицького. Це госпіталь ветеранів війни. І маємо одну мегаватну котельню на Відродження, яку зараз готуємо до зими. Ця котельня може забезпечити, яка працює на деревині, трісці, палетах, може забезпечити теплом другу лікарню і відповідно поліклініку.

– Якщо, не дай Боже, залишимося без газу, будуть лучани з теплом і гарячою водою чи ні?

– Альтернативи немає. Якщо не буде газу, то відповідно не буде тепла. Але питання наскільки не буде газу? Може бути таке, що втратився тиск газу на якийсь проміжок часу. Або там сталося якесь лихо і газопровід відновили. Згідно з вимогами правил, експлуатація теплових установок і мереж, якщо температура теплоносія взимку – це температура так званої гарячої води, яка є в мережі, – опускається до п'яти градусів, необхідно буде злити воду. І оперативність злиття води дасть можливість зберегти систему.

– Чи готуєтеся і як на випадок такої надзвичайної ситуації?

– Коли ми розглядаємо глобально, що все місто без газу, тоді це все. Ми зіллємо воду і виробляти тепло не буде з чого. Якщо розглядати варіант в якомусь районі, на якійсь котельні, на якомусь мікрорайоні, у нас розгалужена мережа тепломереж. Наші котельні працюють спарено. Припустимо, котельня на Задворецькій працює разом з котельнею Вавілова. Це спільна мережа, яку можна роз’єднати, а можна і з’єднати, коли буде необхідність. Тому якщо немає тепла в одному невеликому мікрорайоні, ми зможемо перепідключити теплові мережі і забезпечити теплом від іншої котельні.

– Ваші прогнози – що буде найскладнішим у цьому опалювальному сезоні?

– Для підприємства за умови, що все буде, що газ буде і все необхідне для того, щоб виробляти тепло, найскладніше буде правильно розподілити той газ, якого довели менше. А найпесимістичніше – необхідно бути готовим на всі виклики, давати належну реакцію, зокрема, ремонт теплових мереж.

Я б сказав, щоб лучани не надто переймалися. Опалювальний сезон буде. Підприємство буде виробляти тепло і буде забезпечувати. Сподіваємося, що лучани оцінять нашу роботу своїми платежами і їхні платежі дозволять нам успішно закупляти енергоресурси для того, щоби завершити зиму.

Можливо зацікавить