Юні майбутні підприємці: дітей з Луцька і Любліна навчатимуть створювати бізнеси

Юні майбутні підприємці: дітей з Луцька і Любліна навчатимуть створювати бізнеси

Навчати дітей підприємництву і фінансовій грамотності, показувати роботу виробництв і допомагати створювати власні бізнеси, знайомлячи із вже наявними у містах України і закордоння, планують починати вже з дитинства. Така ініціатива ось-ось стартує у Луцьку спільно із польським містом Любліном.

Презентація проєкту «Підприємливі діти: Луцьк - Люблін» відбулася в середу, 31 серпня. За кілька днів луцькі учасники ініціативи поїдуть до Польщі, аби передавати знання про підприємства міста юним бізнесмена Любліна.

Сама програма «Підприємливі діти» була створена на замовлення мерії міста Любліна і факультету педагогіки і психології Університету Марі Кюрі-Складовської і вперше реалізована у люблінських школах в 2018 році. З 2021 запровадив таку ініціативу Кембриджський університет, а сьогодні вона стартує вперше в Україні - в Луцьку.

Символом проєкту у нашому місті став Кликун, а безпосередня реалізація програми розпочинається 5 вересня 2022 року.

Передбачається участь дітей від 6 до 10 років, навчати яких будуть кращі студенти факультету педагогічної освіти та соціальної роботи, що йменуватимуться педагогами у цій освітній програмі.

Юні майбутні підприємці: дітей з Луцька і Любліна навчатимуть створювати бізнеси

За словами освітнього координатора Валентини Вітюк, метою проєкту є бажання реалізути підприємливість та фінансову грамотність. Таким чином хочуть розвинути у дітей мислення, soft skills, підвищити рівень культури інноваційності, підприємливості серед молодших школярів, познайомити юних підприємців із малим та середнім бізнесами Луцька.

Зазначається, що наше місто є 11-те в рейтингу найбільш сприятливого клімату для бізнесу.

Школи брали участь у конкурсному відборі - ті, що перемогли, стали учасниками проєкту. Це - комунальний заклад «Луцький НВК №9«, Луцький ліцей №21 імені Михайла Кравчука, комунальний заклад «Луцький НВК №26», комунальний заклад загальної середньої освіти «Луцький ліцей №27 Луцької міської ради». 

Юні майбутні підприємці: дітей з Луцька і Любліна навчатимуть створювати бізнеси

Юні майбутні підприємці: дітей з Луцька і Любліна навчатимуть створювати бізнеси

Студенти факультету педагогічної освіти та соціальної роботи пройшли конкурсний відбір, щоб взяти участь у реалізації проєкту. Вони вивчають польську мову, щоб поїхати у вересні до Любліна, та пройшли онлайн-курс з основ підприємництва на Прометеусі.

Для учасників передбачене талант-шоу, де ті повинні будуть себе представити, аби педагоги розуміти, як реалізувати їхні бажання.

Відбуватимуться майстер-класи і виробничі звіти на підприємствах, діти матимуть можливість відвідати виробництва, де дізнаються про становлення бізнесів, що допоможе їм розуміти тонкощі підприємств у майбутньому.

Студенти, зокрема, їдуть і з промоційною місією – представити Луцьк і Україну в такий складний для нашої країни час. Таким чином працюватиме студентська дипломатія. Учасниці уніціативи матимуть насичений графік і чималу програму на час перебування у Польщі, серед яких український вечір для польських дітей та майстер-класи для українців в Польщі.

Ірина Чебелюк, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, повідомила, що оплату поїздки до Любліна візьме на себе Луцька міська рада.

Юні майбутні підприємці: дітей з Луцька і Любліна навчатимуть створювати бізнеси

Після презентації проєкту видання ВСН поспілкувалося з двома учасницями підприємницької ініціативи Іриною і Богданою:

- Як ви доєдналися до проєкту і чим він зацікавив?

- (Ірина) Було цікаво почути про цей проєкт: він здавався великим, хоч розуміли, що багато витратимо часу, що майже не відпочиватимемо. При цьому знали, що результат буде класним, матимемо великий досвід загалом і у співпраці з дітками. Хотілося б, щоб проєкт реалізувався якнайшвидше.

- (Богдана) Оскільки ми – майбутні педагоги і повинні вчити маленьких діток, то ця можливість допоможе спробувати попрацювати з ними й побачити, як функціонує школа у Польщі. Ми всі розуміємо, що в Україні існує своя система навчання, там – своя, а завдяки проєкту зможемо компонувати різні формати двох країн у своїй роботі.

Після закінчення у нас будуть сертифікати і ми зможемо легко влаштуватися на роботу і передати свій досвід маленьким учням, з якими будемо працювати і вчитися створювати їхній великий бізнес.

- Чи довго тривала підготовка проєкту і якою вона була?

- (Ірина) Це був дуже довгий і складний етап: і відбір, і знайомство, бо хоч з одного факультету, але не знали одна одну. 

Юні майбутні підприємці: дітей з Луцька і Любліна навчатимуть створювати бізнеси

- Позаяк ви їдете до Польщі і, відповідно, будете спілкуватися там польською, чи вивчили вже мову?

- (Богдана) Найдовший етап – вивчення польської. Ми зараз якраз на цьому шляху, але успіхи є, плідно працюємо. Нам допомагають і викладачі, і самостійно прагнемо вивчити мову, тому що проєкт дійсно цікавий – хочемо закінчити його позитивно.

- З якими очікуваннями готуєтеся до поїздки?

- (Ірина) Лише з позитивними, тільки з хорошими настроєм і думками. Хочемо, щоб були лиш добрі враження. Зараз такий адреналін, вже чекаєш цього, хочеш побачити діток, поспілкуватися з ними і почути, як вони міркують.

- Які знання хочеться передати тим юним учням чи, скажімо, юним підприємцям?

- (Ірина) Хочеться, щоб вони хоч мінімально розуміли, що таке підприємництво, щоб змалечку до чогось прагнули і розуміли, що гроші – це не є легко і мали хоча б якусь фінансову грамотність.

- А які ви винесли думки з підготовки проєкту?

- (Ірина) Я зрозуміла, що хоч ми вже дорослі, але ще дуже багато всього не знаємо. Це ніби пов'язано з нашою спеціальністю – навчати дітей, але водночас це і розвиток себе, як особистості. Думаю, якщо у майбутньому захочемо відкрити свій бізнес, то ці знання точно знадобляться і допоможуть нам.

- (Богдана) Ми починали вчити все з нуля: як набрати команду, як займатися документацією; як зрозуміти, чого хочеш і яких людей плануєш брати на роботу. Знання дійсно хороші, тому впевненна, що передамо все дітям, а для них це буде цікаво. 

- Задоволені тим, якою вийшла підприємницька ініціатива?

- (Ірина і Богдана) Однозначно задоволені проєктом вже на цьому етапі.

Можливо зацікавить