Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»

Від початку війни в українців не зникла потреба в юридичних послугах. Люди одружуються і розлучаються (на жаль, з війною навіть частіше), ділять майно, реєструють новий бізнес чи змушені закривати старий, судяться з податковою або пенсійним, відстоюють свої пільги і права.

З іншого боку, нові обставини воєнного стану, в яких ми живемо вперше, у багатьох сферах створили нові правила. І розібратися в них без кваліфікованої допомоги – вкрай важко.

Об’єднання адвокатів «Прадо» у Луцьку продовжує надавати юридичну допомогу у всіх сферах права – цивільному, адміністративному, господарському та кримінальному. До того ж, під час війни колектив поповнився новими професіоналами, і тепер у команді працює восьмеро адвокатів: Олег Антонюк, Олег Усаченко, Дмитро Бурда, Володимир Красун, Павло Сидорук, Андрій Плебанович, Олексій Бортнік і Максим Усаченко.

Об’єднання адвокатів «Прадо» розташоване за адресою: м. Луцьк, вул. Паркова, 5. Контактні телефони: +38 0332 724 500, +38 066 170 72 22.

Що змінилося в правовій та судовій системі за час війни, в яких нових реаліях доводиться працювати і допомагати людям – адвокати розповіли виданню ВСН.

Допомога військовим

Перше, що змінилось у роботі адвокатів із початку повномасштабного вторгнення – серед клієнтів побільшало військовослужбовців. Як пройти медкомісію, правильно написати рапорт, оскаржити якесь рішення – запитань у військових чимало.

«Багато волинян пішли воювати. Якщо у них були відкриті справи – такі справи потрібно зупиняти, поки людина на війні. У нас є один клієнт, який з перших днів воює на бахмутському напрямку. В законодавстві є одна неточність: вказано, що зупиняти справу потрібно, якщо людина мобілізована. А наш клієнт – професійний військовий, він продовжував службу і, відповідно, не мав статусу «мобілізованого». Справа пішла в суд і я 5 місяців не міг її зупинити. 

Прокурор казав, що буде оголошувати цього чоловіка в розшук, оскільки немає наказу про його мобілізацію. То я запропонував прокурору поїхати до Бахмута і там провести допит. Чомусь не захотів. Зрештою справу зупинили», - розповідає Олег Антонюк.

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»
Адвокат Олег Антонюк

 

«Воєнні»  і «невоєнні» зміни

Під час військового стану в Україні ввели чимало змін, і адвокати змушені ретельно відстежувати всі нововведення.

Наприклад, автоматично продовжили на рік усі договори оренди паїв. І якщо раптом власник землі хотів змінити орендаря чи по закінченні оренди продати свою ділянку – зараз немає такої можливості. Багато нюансів також виникло у зв’язку з тим, що на час війни казначейство обмежило виплати бюджетних коштів.

Ще одна актуальна тема, яку принесла війна – генератори. На жаль, багато ситуацій, коли люди купують генератори, а вони виявляються несправними, чи не тієї потужності. Також до «Прадо» уже зверталися з приводу конфліктних ситуацій, коли генератор заважає сусідам.

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»
Адвокат Павло Сидорук

Проте багато юридичних колізій виникає і не через війну.

«Зараз у нас з’явилися нові категорії справ, викликані адміністративною реформою. Є певні недоліки, наприклад, щодо передачі майна і обов’язків новоствореним громадам, і ці недоліки доводиться усувати в судах. Тож ми маємо новий напрямок практики – правнича допомога органам місцевого самоврядування, і вже є перші виграні справи», - розповідає адвокат Володимир Красун.

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»
Адвокат Володимир Красун

Ще одна важлива зміна, яка зараз відбувається – активне впровадження Електронного суду.

«Більше половини засідань уже перейшло в онлайн. Дистанційний розгляд справ дуже економить час. Раніше на те, щоб поїхати в районний суд, міг піти весь день, а засідання взагалі могли перенести. Тепер це набагато простіше та ефективніше», - ділиться адвокат Дмитро Бурда.

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»
Адвокат Дмитро Бурда

 

Підсилення колективу

Об’єднання «Прадо» поповнилося новими професіоналами: іспити на адвокатів успішно склали Олексій Бортнік і Максим Усаченко, які працювали тут помічниками. Також до колективу приєднався Андрій Плебанович

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»
Адвокати Максим Усаченко, Олексій Бортнік, Андрій Плебанович

Адвокат спеціалізується на справах, пов’язаних із ДТП, адже більше 10 років працював в правоохоронних органах за цим напрямком і очолював відповідний відділ у поліції Волинської області.

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»
Адвокат Андрій Плебанович

«Хоча на дорогах зараз активність обмежена комендантською годиною, на жаль, статистика ДТП не зменшується. Наразі представляю інтереси двох водіїв, які вчинили дорожньо-транспортні пригоди зі смертельними наслідками. Ці ДТП сталися в темну пору доби, коли в частині міста було вимкнено освітлення через масовані атаки ворога на електромережі. 

Тому закликаю всіх учасників дорожнього руху дотримуватись відповідних правил: пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи: стрічку, наклейку, жилет тощо, або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи. А водіям - бути обачними на під’їзді до пішохідних переходів, пересуватись з безпечною швидкістю руху, оскільки проїзна частина є слизькою, відповідно, відстань для зупинки транспортних засобів збільшується. На жаль, учасники дорожнього руху рідко дотримуються цих правил, тому часті ДТП є неминучими», - розповідає адвокат Андрій Плебанович.

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»
Адвокат Олег Усаченко

 

Найважливіший закон

Попри важливість юридичної роботи, адвокати «Прадо» кажуть: головне правило їхньої роботи зараз стосується не судів та документів.

«Для того, щоб один українець воював, потрібні 10 людей в тилу, які працюють і допомагають», - каже адвокат Олег Усаченко.

Тому, як вважають адвокати «Прадо», основний закон для кожного українця зараз: не воюєш – допомагай! Не тримаєш сам автомат в руках – повинен кожного дня зробити хоча б одну справу, яка допоможе ЗСУ.

Юридичний захист під час війни: як працює об’єднання адвокатів «Прадо»

Можливо зацікавить