За вихідні шахраї видурили у волинян 200 тисяч гривень: які схеми використовують

За вихідні шахраї видурили у волинян 200 тисяч гривень: які схеми використовують

Поліцейські застерігають волинян від шахрайських дій. Адже лише за ці вихідні, 29-30 травня, мешканців Волинської області ошукали на близько 200 тис. грн. 

Про це інформує сектор комунікації поліції Волинської області.

Методи майже незмінні, і серед найпоширеніших продовжують фігурувати телефонні шахрайства та фішинг.  Окрім цього, шахраї швидко адаптувалися до реальності та створюють нові актуальні схеми, пов’язанні з продажем пального й отриманням виплат від держави.

  • У суботу, 28 травня, до поліції звернувся 58-річний мешканець Луцького району. Чоловік розповів, що зранку, близько 6 години, до нього зателефонували з банку та наполягли на оформленні нової банківської картки і авторизації її. Для цього громадянину нібито необхідно було перерахувати кошти на телефонні номери, що він і зробив. Як з’ясувалося, чоловік спілкувався із шахраями і, як наслідок, втратив 75  тис. грн. 
  • Купити захист для двигуна через одну із інтернет-платформ намагався 45-річний лучанин. Проте замість оформлення безпечної доставки, про яку йдеться в шапці сайту, чоловік перейшов за надісланим продавцем посиланням, де ввів усі персональні дані. Посилання виявилося фішинговим, а злочинці здобули необхідні відомості для зняття наявних коштів на карті. Потерпілого ошукали на понад 50 тис. грн.
  • 29 травня до 22-річного мешканця Луцька зателефонували невідомі та представились працівниками однієї із фірм. Молодику запропонували придбати талони на дизельне паливо, він погодився та переказав кошти, приблизно 18 гривень. Талонів волинянин не отримав, а представники псевдофірми на зв’язок тепер не виходять.
  • А 30-річному жителю Володимир-Волинського району надійшло повідомлення з таким вмістом: «Отримай виплату 2200 грн. згідно свого статусу за посиланням». Громадянин перейшов за посиланням, ввів там дані своїх карт та допоміг шахраям отримати майже 34 тис. грн, які списалися з його рахунку.

За усіма фактами розпочато кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі поліцейські встановлюють особи зловмисників.

Щоб уберегтись від таких випадків, поліція радить:

  • якщо вас інформують про проблеми з вашою банківською картою телефоном – не повідомляйте важливих даних співрозмовнику та не виконуйте жодний дій, на які він вказує, краще - покладіть слухавку, перетелефонуйте у банк за офіційним номером й з'ясуйте ситуацію особисто;
  • коли купуєте чи продаєте щось через мережу, не переходьте за посиланнями, надісланими повідомленням. Послуга безпечної доставки є в інструментах сайту, а краще – користуйтеся післяоплатою;
  • не відкривайте підозрілі посилання в смс-повідомленнях, за якими пропонують отримати виплату. Пам’ятайте, офіційні виплати можна оформити лише в застосунку «Дія»;
  • вам пропонують певні послуги за зниженою ціною, але з передоплатою, - це може виявитися «сир в мишоловці», тому будьте обачні і не оплачуйте наперед товари.
  • Якщо ви стали жертвою шахраїв, не зволікайте, відразу телефонуйте на 102 та повідомляйте якнайшвидше про правопорушення поліції, це допоможе вжити необхідні заходи для блокування платежів і повернення коштів.

Можливо зацікавить

Запоріжжя війна
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині зустріли Героя Олександра Мажулу

військовий вбивство

Вбив батька й сина з волинської тероборони: оскаржуватимуть вирок для військового

волонтер обстріл
відео
фото

Доставляла допомогу воїнам: волонтерка з Волині потрапила під ворожий обстріл

Війна спорт

Трагічна звістка: на війні загинув спортсмен з Волині Віталій Тимофєєв

Євгеній Недищук, Волинь

23 квітня: хто з волинян святкує День народження

Війна в Україні Герой України

У день загибелі міг не йти на позиції, бо щойно прийшов з «нуля»: триває збір підписів про присвоєння волинянину державної нагороди

Погода

Погіршення погоди на Волині: чи будуть ще заморозки у квітні

Поховання військового
фото

Маленька донечка ще не знає, що навіки втратила татка: на Волині попрощалися з Героєм Романом Хрупчиком

Ювілей

Виховала п’ятеро дітей, більше сорока онуків, а нині тішиться правнуками: бабуся з Волині відзначила 90-річчя