"Забезпечуємо деревиною військових, прикордонників та переселенців", - лісничий Бахівського лісництва

"Забезпечуємо деревиною військових, прикордонників та переселенців", - лісничий Бахівського лісництва

Працівники Волинського військового лісгоспу ні на хвилину не зупиняють свою роботу попри запроваджений у країні воєнний стан. Кажуть, ліс не може чекати, працювати потрібно щодень. Про це розповів лісничий Бахівського лісництва Анатолій Бігун.

Загальна територія цього лісництва становить понад 6 134 гектари. Проте найближчим часом вона розшириться до 7 тисяч 348 гектарів через приєднання додаткових територій. Загалом це лісництво приєдналося до Волинського військового лісгоспу лише у 2017 році, і наразі поки нарощує темпи роботи.

"Наші ліси розташовані у двох громадах - Камінь-Каширській та Сошичненській. За ними доглядає переважно молодий колектив, і усі - з профільною освітою. Загалом працівників вистачає аби якісно та оперативно виконувати свою роботу. Крім того, до нас ще доєднають 14 кварталів Черемошнянського лісництва, і відповідно територія роботи збільшиться", - розповідає лісничий.

За територією тут доглядають сім майстрів лісу, лісничий, його помічник, старший майстер, а також тракторист та шофер. Працівникам значно допомагає у роботі автомобіль Урал, та новий трактор зі спорядженням, який нещодавно отримало лісництво.

"Наразі хочемо розподілити територію, аби всі майстерські дільниці мали рівномірне навантаження. Працюємо, доглядаємо за лісом, вирощуємо культури, проводимо рубки догляду та заготовляємо деревину. Хоч тут грунти й біднуваті, у нас ростуть сосни, вільха та ялини. По розрахунковій щорічно ми повинні заготовити 6 тисяч кубів сосни, 400 кубів вільхи, та 240 ялини. На даний час забезпечуємо потреби усіх, хто звертається.  Зокрема, це і військові, прикордонники, та переселенці", - каже Анатолій Бігун.

Також на території Бахівського лісництва є багато територій природо-заповідного фонду, де майже не проводяться рубки. Крім того, там є значно заболочена місцевість, проте експлуатаційних лісів набагато більше.

"У нашому лісництві також є багато рослин, та тварин, які занесені до Червоної книги України. Зокрема, розвелося багато лосів, козуль, диких кабанів, які мігрують через нашу територію. Також тут водиться рідкісний червонокнижний чорний лелека, біля якого заборонено проводити роботи, аби не сполохати його", - розповідає лісничий.

Зокрема, у цьому лісництві в тимчасовому розсаднику вирощують сосну, яка висівається з насіння.

"Цю ділянку накривають гіллям, аби птахи не греблися. Наразі тут уже почало проростати насіння, та сходять сіянці", - розповідає лісничий. Загалом такі ділянки, як тимчасові, так і постійні, різної площі є в кожного майстра лісу, а загалом їх у Волинському військовому лісгоспі - 52.

Можливо зацікавить