Заборона виїзду жінок за кордон: дехто складе повноваження. Коментарі депутаток з Волині

Заборона виїзду жінок за кордон: дехто складе повноваження. Коментарі депутаток з Волині

На заборону виїзду за кордон жінкам, які є депутатками та держслужбовицями, чиновниці реагують по-різному. Зокрема, на Волині хтось підтримує зміни і каже, що це не є великою проблемою, а хтось відповідає, що вони можуть вплинути на волонтерську роботу і спричинити відмову від мандатів.

Нагадаємо, постановою від 27 січня 2023 року уряд вніс зміни у правила перетину кордону під час воєнного стану

Якщо раніше виїздити з країни було заборонено чоловікам призовного віку та жінкам військовослужбовицям, то, згідно зі змінами, тепер держслужбовці і депутати рад всіх рівнів, непридатні до військової служби, перетинати кордон можуть тільки з метою відрядження. Постанова стосується і чоловіків, і жінок. 

Проте визначено перелік винятків для перетину кордону цих осіб: жінкам або батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном у виняткових випадках за наявності підтверджуючих документів, для лікування за кордоном та на підставі окремого рішення голови ДПСУ, у разі смерті членів сімей за кордоном.

Видання ВСН запитало волинських депутаток про те, як вони ставляться до ухвалених змін.

Депутатка Волинсьої обласної ради Юлія Вусенко була у складі кількох делегацій на заходах в урядах інших країн, Європарламенті та міжнародних організаціях. Вона зауважує, що система «Шлях», що дає можливість чоловікам призовного віку перетинати кордон, щоб перевозять гуманітарну допомогу чи медичні вантажі, не завжди працює так, як задумувалося. Тому і ця система потребує контролю. 

Заборона виїзду жінок за кордон: дехто складе повноваження. Коментарі депутаток з Волині

«Ми теж бачимо і розуміємо, що є необхідність, коли люди виїжджають за гуманітарною допомогою і користуються цією системою, але не треба приховувати, що є факти і серед депутатів, які за рахунок цього вирішують свої особисті питання, як наприклад, Тищенко. Я вважаю, що це потрібно контролювати», - коментує волинська депутатка.

Щодо заборони в перетині кордону жінкам держслужбовицям і депутаткам вона говорить, що оскільки немає загальної жіночої мобілізації в Україні, то обмежувати у виїзді їх зараз - не зовсім нормально.

Юлія Вусенко зазначає, що для неї немає проблеми зробити документи на перетин кордону, оскільки всі її виїзди за час повномасштабної війни були робочими, але водночас вона не розуміє, як це буде реалізовуватися.

До слова, вона повідомила, що за словами одного з депутатів Любешівської громади, є випадки, коли депутатки хочуть складати повноваження через зміни.

«Це може перетворитися в те, що одного дня після того, як скажуть, що це дійсно так працює, багато місцевих депутатів припинять свої повноваження. В радах, де добір за списком можливий, ми ще зможемо відкорегувати цю історію, а в громадах до 10 тисяч, де люди обиралися не за списком, а по мажоритарці, ми просто повтрачаємо ради», - пояснює Вусенко.

Наприклад, на своїй сторінці у фейсбуці волонтерка та депутатка Рожищенської міськради Віра Шварцкоп пише, що такі зміни можуть стати на заваді волонтерській діяльності депутатів, зокрема жінок.

Заборона виїзду жінок за кордон: дехто складе повноваження. Коментарі депутаток з Волині

Вона думає, що якщо все ж доведеться робити вибір між волонтерством і депутатством, то вона складатиме повноваження, оскільки таким чином зможе зробити більше в час війни для країни.

Депутатка Луцької міської ради Алла Жупанюк, натомість, погоджується зі змінами і думає, що на волонтерство це не впливатиме.

Заборона виїзду жінок за кордон: дехто складе повноваження. Коментарі депутаток з Волині

«Зміни правильні. Для тих, хто їздить з користю для України, везе допомогу, веде переговори про допомогу, не буде проблем в організації службового відрядження. Волонтери не їздять в Дубаї та Таїланд на відпочинок», - гадає Жупанюк.

Депутатка Луцької міськради, Катерина Шкльода розмірковує, що система «Шлях» продовжить діяти і нею можна буде скористатися за потреби задля здійснення поїздок, пов’язаних з волонтерськими справами. 

Заборона виїзду жінок за кордон: дехто складе повноваження. Коментарі депутаток з Волині

«Загалом зараз важко сказати правильно це чи неправильно. З огляду на те, які повідомлення ми зараз бачимо про народних депутатів і їхню поведінку під час війни, яка є неприпустимою, можливо, це стане такий застережним кроком для усіх інших.

Думаю, що ми, як депутати, несемо велику відповідальність за ту громаду, яка щодня зустрічає велику кількість наших захисників і захисниць. Для мене особисто це велика біль і втрата. Заборона перетинати кордон в цей період якось особливо на моє життя не вплине», - пояснює Шкльода.

Депутатка Луцької райради Ольга Максим’як, яка після початку повномасштабної війни виїхала до Шотландії, розповідає, що не погоджується із змінами до правил перетину кордону і, зважаючи на це, написала заяву про складання повноважень.

Заборона виїзду жінок за кордон: дехто складе повноваження. Коментарі депутаток з Волині
 

«На мою думку, у країні, де жінки не є військовозабов’язаними, ця постанова є прямою дискримінацією. До прикладу, я знаю багатьох дівчат, які виїхали за кордон, перебуваючи в статусі депутатів, але які активно волонтерять там, допомагають з організацією гуманітарної допомоги Україні, підтримуючи й інформуючи українців, які теж були змушені покинути країну, рятуючись від війни», - пояснює своє ставлення до постанови Максим’як.

Вона каже, що погоджується щодо таких обмежень для народних депутатів, які єдині серед депутатів усіх рівнів отримують заробітну плату, але не розуміє заборони відносно депутатів місцевих рад, що балотувалися на виборах із бажанням займатися громадською роботою, не отримуючи зарплатню.

Ольга міркує, що цей документ може призвести до того, що на наступних виборах кількість жінок, які балотуватимуться і яких було не так багато, стане ще менше.

«Я написала заяву про складання повноваження сьогодні вранці (у понеділок, 30 січня, - ред.). Я перебуваю за кордоном і цього не приховую. 

Найбільшою категорією ризику згідно цього документу будуть такі мами, як я, мами, які виховують дітей самі, тому для мене зараз було важливо гарантувати безпеку дитині», - коментує Ольга Максим’як.

Читайте також:

Можливо зацікавить