Забрали субсидію та нарахували борг: у Луцьку пенсіонерка судиться із сином

Забрали субсидію та нарахували борг: у Луцьку пенсіонерка судиться із сином

У Луцьку пенсіонерка подала на сина до суду, бо через нього у неї відібрали субсидію та нарахували борг.

Про це повідомляє Конкурент з посиланням на сюжет ТРК «Аверс».

Людмила Яловеда – пенсіонерка, мешкає в Луцьку. Зараз вона судиться із своїм старшим сином. Той, за її словами, таємно приписався у її квартирі, а виписуватися не хоче. Через це у неї відібрали субсидію та нарахували більше 40 тисяч заборгованості.

«У мене два сина та дочка. Старший взяв і приписався у мою хату в паспорті. Я отримувала субсидію, а тут раптом вона зникла. Я пішла з'ясовувати, що ж сталося. Мені сказали, що у мене син прописаний у квартирі. Він жодного слова про це мені не сказав. Я просила його, аби він виписався. Але Саша сказав, що немає куди приписатися, бо усі будинки належать його тещі. Вона зараз в Італії. Тому виписуватися з моє квартири не хоче», – каже пенсіонерка.

Щоб отримувати субсидію пані Людмила вирішила виписати його із квартири через суд. Проте старший син Олександр Яловеда каже, що зареєстрований у помешканні ще з дитинства. На його думку, справа не у субсидії, він переживає, аби старенька не опинилася на вулиці. За його словами, мама багато чого не договорює.

«Вона обманює. І суд обманює, що я там приписався. Я там не виписувався з дитинства, з 70-го року народження я там приписаний. Я сам не міг приписатися і виписатися без неї. Вона ж того не розказує, як виписала мене за могорич. Розумієте, тут не в субсидії діло, якщо вже на те пішло. Річ у тому, що у неї є «ухажор», який хоче цією хатою заволодіти. Якби я виписався – тієї хати уже не було, і вона б бомжувала під забором», – розповідає чоловік.

Пенсіонерка розповіла, що тепер мусить платити за комунальні послуги майже удвічі більше. Якщо раніше за комуналку вона платила до 800 гривень, то тепер – майже 2000. 

«Пенсія у мене 3600 гривень. Як старший не був приписаний, я платила за комуналку 700-800 гривень. Зараз я мушу віддавати 1500-2000 гривень. Діти мені платити не допомагають. Правда, молодший син нещодавно картоплю привіз. За минулий місяць не мала чим платити, то донька дала 500 гривень, я ще доклала і розплатилася», – зі слізьми згадує жінка.

Виявилося, що пенсіонерка не просто лишилась без субсидії, у неї ще й чимала заборгованість. Молодший син жінки Віктор розповідає, що після того, як зникла субсидія, його матері нарахували ще 42 тисячі гривень боргу. Його вони поки не гасять. Мають надію, що суд його заборгованість через поважний вік Людмили.

«Мама зверталась у Департамент соціальної політики, десь два роки тому, як зникла субсидія. Прийшла заборгованість за декілька років – 42 тисячі гривень. Ми отримували субсидію, але потім з'ясували, що приписаний брат і нам нарахували за це борг. Його ми поки не гасимо. Сподіваємось, що через суд вдасться вирішити цю справу, адже мама вже у поважному віці», – зазначає Віктор Яловеда.

Очільниця Департаменту соціальної політики Вікторія Майборода каже, що необхідно повідомляти протягом 30 днів про нових зареєстрованих осіб у помешканні. Якщо людина вчасно це зробить, то субсидія припиняється. Пізніше людина має право подати заявку на отримання нової. 

«Розрахунок буде вестися ще додатково на ту людину, яка зареєструвалася. Тоді не буде жодних проблем. Скоріш за все, вони вчасно не повідомили, і в період проведення верифікації з'ясувалось, що в квартирі зареєструвався ще один мешканець. Я думаю, що через це пенсіонерці нарахували переплату, яку вона зобов'язана повернути, адже це бюджетні кошти. Після того, як вона сплатить борги, вона може знову подати на субсидію», – коментує ситуацію пані Майборода.

Забрали субсидію та нарахували борг: у Луцьку пенсіонерка судиться із сином

У департаменті закликають волинян, які отримують субсидію повідомляти про зміни у їхні домогосподарства протягом 30 днів. Таким чином вони зможуть уникнути проблем та зайвих переплат.

«Будь-що прибудовуєте, дореєстровуєте, виписуєте чи одружуєтеся – вам необхідно повідомляти про такі зміни протягом 30 днів, якщо ви отримуєте субсидію. Тоді не буде жодних проблем», – каже очільниця департаменту.

Як зауважує Вікторія Майборода, заяву із проханням призначити субсидію можна подати лише на осіб, які фактично проживають у квартирі. Як у випадку пані Людмили. Але тоді вона мусить підтвердити, де ж насправді проживають зареєстровані особи. До того ж це можливо лише у випадку відсутності заборгованостей. 

Що ж до безпосереднього призначення субсидії, то нині цим займається пенсійний фонд. Зараз надія пані Людмили лише на рішення суду. Але його вже вкотре відкладають, бо старший син, до якого позиваються, надіслав суду подорожній лист про те, що він за кордоном. Адвокат пенсіонерки Андрій Кобилинський каже, що справу вдасться вирішити і без присутності відповідача.

«Має бути допит тих свідків, які залишилися і, я думаю, суд піде в нарадчу кімнату виносити рішення. Але це за умови, що відповідач не явиться до суду без поважної причини вдруге, і це ще має вирішити суд», – зазначає захисник.

Забрали субсидію та нарахували борг: у Луцьку пенсіонерка судиться із сином

Читайте також: 

 

 

Можливо зацікавить