Загальна мобілізація в Україні: кого з чоловіків можуть призвати влітку 2023 року

Загальна мобілізація в Україні: кого з чоловіків можуть призвати влітку 2023 року

В Україні триває проведення загальної мобілізації. Вручати повістки можуть в громадських місцях та адресно всім військовозобов'язаним чоловікам для уточнення даних та мобілізації. 

Отримати повістку може будь-який чоловік, незалежно від стану здоров'я, наявності інвалідності чи судимості. Після уточнення даних та проходження ВЛК вирішується чи буде особа мобілізованою, чи ні, - пише ТСН.

Кого можуть мобілізувати цього літа

Мобілізації підлягають резервісти та військовозобов'язані, в тому числі запасу віком від 18 до 60 років, придатні за станом здоров’я. Чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Як розповів начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач, загальна мобілізація проходить постійно без будь-яких хвиль, починаючи з 24 лютого 2022 року до сьогоднішнього часу відповідно плану.

Призвати можуть такі категорії громадян:

  • Військових, які проходили строкову службу.
  • Офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби.
  • Громадян, які не проходили військову службу.
  • Обмежено придатних під час воєнного стану.
  • Обмежено придатні у воєнний час можуть бути призвані на військову службу з певними обмеженнями. Такі військовослужбовці можуть проходити військову службу лише «в частинах небойового складу - забезпечення або ж у тилових підрозділах».

Потенційно у разі необхідності підлягають мобілізації власники «білих квитків» так само як і особи, які з якихось причин не пройшли строкову службу з 18 до 27 років. Під час видавання «білих квитків»  вказувалася стаття про стан здоров’я громадянина та рівень придатності у мирний час. Але дуже часто особи непридатні у мирний час є придатними або обмежено придатними у воєнний.

Читайте також:

Можливо зацікавить