Загинув через 5 днів після прибуття на фронт: рідні розповіли нові подробиці про смерть військового з Тернополя

Загинув через 5 днів після прибуття на фронт: рідні розповіли нові подробиці про смерть військового з Тернополя

Нещодавно Мережу шокувала звістка про смерть мобілізованого з Тернополя 33-річного Богдана Покітка, якого, за словами рідних, відправили на фронт без належної підготовки. Чоловік пробув на війні лише 5 днів і загинув.

Нові подробиці цієї історії розповіла подруга родини та волонтерка Оксана Огородник, пишуть «Факти».

 Вона розповіла, що у 2022 році мобілізували старшого брата Богдана – Михайла Покітка

 А 16 січня 2023 року повістку вже вручили Богдану – у день його народження прямо зупинці. Він пройшов медогляд та 18 січня став солдатом ЗСУ.

Родичі кажуть, що досвіду служби в армії Богдан Покітко не мав. Його зарахували до роти охорони Тернопільського військкомату. На полігоні був тільки раз, там він відстріляв не більше одного магазину. Більше жодних навчань, як розповідають рідні військового, він не проходив.

«11 лютого Богдан отримав наказ вирушати на Донбас, хоча у військкоматі розуміли, що він не підготовлений. Його відпустили зібрати речі. 12 лютого він вже був на Донецькому напрямку. Звідти Богдан телефонував брату і казав, що їх десь мають відправити у напрямку Бахмуту у складі гірсько-штурмової бригади, де воюють як правило спритні та навчені піхотинці. Мене це дуже здивувало, на що Михайло відповів, що це все сталось за два дні й він сам у шоці, адже матері повідомили, що Богдан їде на навчання під Львовом. Вони й справді так думали. А потім вже не хотіли лякати її. Та й сам Богдан така людина, яка ніколи не буде жалітись, втікати», - розповідає Оксана.

Вона розповідає, що вже дорогою на позиції зв'язок із Богданом обірвався. Брат Михайло, переживаючи за нього писав Оксані, 16 лютого вранці, що Богдану потрібно замовити бронежилет та каску найкращої якості і найвищого рівня захисту. Але Михайло не знав, що конкретно виконує Богдан.

«Я розпитувала Михайла, чим саме займається Богдан, яку роботу виконує, щоб знати, яке взуття купити. Михайло відповів, що нічого не знає, бо не може додзвонитись. Ми чекали добу. Новин не було. Вже наступного дня Михайло попросив припинити із закупами, а через дві години повідомив, що Богдан загинув внаслідок обстрілу. Але наразі подробиць в нас нема. Є версія, що рашисти просто накрили вогнем бійців і вони навіть не встигли побувати в бою», - говорить Оксана.

Оксана Огородник зізнається, що розповіла історію про Богдана, аби вберегти інших.

«Я впевнена, що Богдан — та людина, яка після навчань могла би бути гарним бійцем. Не можна було просто так взяти і кинути його в пекло, звідки живими все ж частіше виходять досвідчені воїни. Між посадою в «роті охорони» і новим місцем проходження служби в штурмовій бригаді якась дивна прогалина. А де підготовка, навчання? Так, я нарвалась на хвилю хейту. Але ні, я не проти мобілізації. Я просто вважаю, що ті хлопці, які мають заміняти на передовій тих, хто знаходиться там від початку вторгнення, мають бути підготовленими. В будь-якому випадку найлегше сказати, що людина сама погодилася. Але те, що воєнком не підготував його, це їх відповідальність»,- переконана жінка.

Стало відомо, що у прокуратурі відкрили кримінальне провадження через загибель військового Богдана Покітка через місяць після мобілізації. 

Нагадаємо, що мобілізований чоловік з Тернополя загинув через 5 дні після прибуття на фронт. Після цього випадку у соцмережах спалахнув скандал. В Тернопільському обласному територіальному центрі комплектування пообіцяли провести перевірку.

Читайте також:

Можливо зацікавить