Навчання, брошури, громадськість: у Луцьку міркували, як покращити кронування дерев

Навчання, брошури, громадськість: у Луцьку міркували, як покращити кронування дерев

Питання правильного кронування дерев у Луцьку порушували екоактивісти й жителі міста неодноразово. Річ у тім, що після чергового обрізання гілок лишалися одні стовбури, а самі дерева від таких робіт тільки знищувалися. Для того, щоб вирішити проблему, у місті хочуть створити брошури з порадами щодо правильного кронування дерев, виконувачів обрізання навчатимуть, а виконання робіт анонсуватимуть перед громадськістю.

Про це стало відомо за підсумками відкритої дискусії про правильний догляд за деревами в громаді.

Широке обговорення шляхів розв'язання проблеми нездорового кронування дерев у Луцьку відбулося у четвер, 4 травня, у залі засідання департаменту житлово-комунального господарства міської ради.

Протягом двох з половиною годин тривав діалог між владою й місцевими екоактивістами. Крім цього, до спілкування у якості експертної та незаангажованої точки зору запросили арбориста, фахівця з обрізки дерев з 25-річним досвідом, Володимира Леоненка, якій зараз працює у громаді. Він, зокрема, розповів про технології догляду за деревами, про те, що більшість комунальників роблять неправильно, і як можна знайти більш професійне, естетичне і досконале розв'язання питання.

Потреба в обговоренні, каже у коментарі виданню ВСН начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, виникла через нехороші відгуки щодо якості проведення обрізки дерев на вулицях Луцька.

Розповідає, що в межах діалогу дійшли до кількох висновків, що дозволять покращити і роботи з кронування дерев, і комунікації щодо цього.

«По-перше, домовилися про те, що нам потрібно бути більш відкритими: анонсувати ті роботи, які будуть проводитися у місті щодо дерев чи зелених насаджень загального користування, щоб люди розуміли, що робиться. По-друге, необхідно розширити доступ громадськості до прийняття рішень.

Ми запропонували брати участь у нашій комісії, яка аналізує всі звернення, що надходять і від громадян, і від юридичних осіб, і від комунальників щодо надання дозволу стосовно роботи з деревами дерева. Це дозволить їм чути, чим ми займаємося і висловлювати свою думку», - розповідає Лиска.

Крім цього, розроблять спеціальні брошури, як у Львові й Тернополі, в яких пояснюватимуть, як правильно, не порушуючи правила догляду за деревами, обрізати їх так, щоб не нашкодити, зберегти властивості й естетику навіть у тих умовах, які диктують вулиці: суміш комунікацій, старі дерева і невідповідність їх міському середовищу.

Також після проведення тендеру і перед початком робіт відбуватимуться навчання для підрядника, а відповідні служби Луцька поїдуть переймати позитивний менеджмент управління у сфері зелених насаджень Львова.

Результатами діалоги задоволена, зокрема, і луцька екоактивістка Катерина Демидюк, що була учасницею розмови.

«Діалог у 2,5 години! Це - вогонь. Влада зацікавлена, хоч і в деяких моментах скептична. Але, сподіваюсь, нам вдалось почути один одного», - написала вона у фейсбуці.

Читайте також:

Можливо зацікавить