Захмарна ціна на цибулю на ринках Луцька: чи варто очікувати на здешевлення

Захмарна ціна на цибулю на ринках Луцька: чи варто очікувати на здешевлення

В Україні стрімко подорожчала цибуля. Від січня ціна на цю городину в Україні зросла у 2 з половиною рази. На ринках у Луцьку за кілограм треба заплатити 55 гривень. 

Чому так здорожчав продукт, який може рости чи не в кожного на городі і чи варто очікувати здешевлення – йдеться у сюжеті 12 каналу.

Якщо у січні на ринках Луцька її можна було купити за 23 гривні за кілограм, то тепер за нього просять більше, ніж 55 гривень. Покупці на ринку «Пасаж» невдоволені. 

Докторка економічних наук Оксана Стащук каже, що стрімкий ріст цін на цибулю стався внаслідок того, що в Україні посеред зими просто закінчилися її запаси. Більше того, сховища, в який зберігалася цибуля, зосереджені у Миколаївській та Одеській областях, які за час повтомасштабного вторгнення частково знищені. Відтак постала потреба завозити більше цього овочі за кордону. А це - пошук нових постачальників, налагодження нових логістичних зв’язків, що завжди відображається на ціні. 

«Раніше цибуля йшла транзитом через Росію, наразі із зрозумілих причин ми не можемо її привезти, тому переважно йде з Польщі. Таким чином ціна буде зростати», - каже Оксана Стащук.

Аби не купувати так дорого ріпчасту цибулю, можна посадити свою. Проте ціни на цибулю сіянку теж «кусаються». Для прикладу, на ринку за кілограм сіянки треба заплатити 130 гривень. 

Юрій, продавець на ринку «Пасаж» каже, що ціна залежить від виробника.

«Голландія найдорожча, Польща дешевша, Вінниця одна з найдешевших. По якості так само», - каже продавець. 

Уляна, продавчиня на ринку, підтверджує, що наразі цибулю сіянку активно купують, бо саме сезон, проте визнає, що ціни дуже піднялися. 

Сподіватися, що ціна на овочі з часом спаде - не варто, каже експертка. 

«Може бути очікування зростання ціни, оскільки у нас зростають складові, які необхідно використати для виробництва нової продукції. Це недешевий бензин, техніка, робоча сила, добрива і засоби захисту, посівний матеріал, все має тенденцію до зростання», - каже Оксана Стащук.

Експертка зазначає, якщо порівнювати різні періоди, то можна помітити, що із сезону в сезон ціни зростали і вже назад не поверталися, тому очікувати на здешевлення найближчим часом не варто.

Читайте також:

Можливо зацікавить