Замість 112 мільйонів, лише 20: на що розраховувати медицині Волині наступного року

Замість 112 мільйонів, лише 20: на що розраховувати медицині Волині наступного року

В обласному бюджеті на сферу охорони здоров'я буде закладено на 90 мільйонів гривень менше, ніж цьогоріч. Натомість потреб у закладах додалося, адже крім необхідності в ремонтах та обладнанні, лікарні області потребують облаштування укриттів та генераторів для безперебійної роботи 

Про це йшлося під час бюджетних слухань, інформує пресслужба облради.

Як повідомив голова бюджетної комісії Орест Маховський, наступного року ресурс, передбачений на фінансування обласних медичних установ, буде меншим на понад 90 мільйонів гривень.

«Уся базова дотація з державного бюджету традиційно спрямовувалася на оплату компослуг для закладів охорони здоров’я. Цього року її обсяг склав 112 мільйонів гривень, наступного буде лише 20. Не передбачено державою у 2023 році і цільового трансферту на енергоносії, який ми мали цьогоріч. Єдине сподівання, яке у перспективні зможе трохи полегшити ситуацію із бюджетним забезпеченням цієї статті видатків, - це додаткова дотація, яка, однак, поки не розподілена, але і вона, найпевніше, буде для області суттєво меншою», - пояснив він причини обміління видатків на медицину.

Тож, враховуючи це, керівники закладів мають  ретельно спланувати видатки, розраховуючи в основному лише на кошти від Національної служби здоров'я.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух повідомив, що 2023-ій буде роком випробувань для галузі. За його словами тенденції вказують на те, що при збереженні обсягу медичних гарантій для населення оплачуватися вони будуть НСЗУ в менших обсягах. Окрім того, суттєві виклики стоять перед малими лікарнями: якщо у випадку відключення світла треба буде вмикати генератори, доведеться викласти немалі суми на пальне.

«Завдання галузі вистояти у дуже складних умовах. Наведу лише один приклад: тиждень роботи обласної клінічної лікарні на генераторах – це 1 мільйон 200 тисяч гривень додаткових витрат», - зазначив посадовець.

Водночас, попри те, що майже всі лікарні генератори мають, через тривалі перебої в електропостачанні, виникла необхідність збільшити їх кількість. Цю потребу планують закрити за рахунок зекономлених цьогоріч коштів обласного бюджету.

Окреме питання - облаштування укриттів. Сертифіковані сховища мають не усі медустанови, як і власні кошти для їх створення. За таких обставин їх доведеться обладнувати за рахунок обласного бюджету. Адже за позовом прокуратури вже є судові рішення в обов'язковому порядку облаштувати такі сховища.

Можливо зацікавить

ресторан Луцьк

«Це обʼєктивне обмеження»: у закладі неподалік Луцька прокоментували скандал із вдовою загиблого Героя

Волиньприродресурс

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

поховання військового
відео

Двоє синів залишились без батька: на Волині попрощалися з Героєм Ігорем Клапіюком

Поховання військового
відео

Загинув у бою на Донеччині: на Волині попрощалися із Героєм Володимиром Грищуком

Світло відключення

На Волині застосують графіки обмеження електропостачання

Запоріжжя війна
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині зустріли Героя Олександра Мажулу

військовий вбивство

Вбив батька й сина з волинської тероборони: оскаржуватимуть вирок для військового

волонтер обстріл
відео
фото

Доставляла допомогу воїнам: волонтерка з Волині потрапила під ворожий обстріл

Євгеній Недищук, Волинь

23 квітня: хто з волинян святкує День народження