Замість «Народних Байрактарів»: на 600 млн грн, зібрані українцями, придбають супутник для ЗСУ

Замість «Народних Байрактарів»: на 600 млн грн, зібрані українцями, придбають супутник для ЗСУ

Після перемовин з Міноборони благодійний фонд Сергія Притули прийняв рішення на зібрані кошти для купівлі Байрактарів придбати супутник для Збройних сил України.

Про це повідомив Сергій Притула у відеозверненні, пише Forbes.

25 червня закінчився збір коштів на проєкт фонду Сергія Притули «Народний Байрактар». На проєкті українці нафандрейзили понад 600 млн грн. 

За словами Притули, супутник дає доступ до бази даних знімків сузір’я супутників компанії ICEYE. Доступ до бази даних знімків викуплено більш ніж як на рік вперед. ЗСУ швидко отримуватиме знімки високої якості, що допоможуть зі швидким плануванням операцій. Супутник перебуватиме у відомстві Головного управління розвідки.

Сергій окремо подякував власнику аерокосмічної компанії Firefly Aerospace і українському бізнесмену Максиму Полякову, що допоміг налагодити контакт із компанією-продавцем. 

«Ми обіцяли вам розпорядитись цими коштами так, щоб це принесло якомога більшу користь українському війську і якомога більше шкоди нашим ворогам», – сказав Сергій Притула. 

 

Нагадаємо, 22 червня Сергій Притула вирішив відсвяткувати день народження запуском проєкту «Народний Байрактар», що мав на меті зібрати кошти на однойменні безпілотники. За три дні фонд зібрав 600 млн грн на чотири Bayraktar TB2. Найбільша кількість транзакцій припала на суми розміром 100-1000 грн – 44,7%. Розмір найменшої транзакції — одна копійка, найбільшої – 5 млн грн. 

Фонд Серія Притули зібрав 223 млн грн, на картку блогера Ігора Лаченкова, що підтримував збір, перевели 98 млн грн. На волонтерські картки Притули надійшло 87 млн грн.

Але по завершенню зборів турецька Baykar, що виготовляє Bayraktar,  пообіцяла безкоштовно віддати Україні три безпілотники, на які збирали українці. Зібрані кошти компанія попросила спрямувати на допомогу в боротьбі народу України. 

Можливо зацікавить