Зеленського просять скасувати заборону на виїзд чоловіків закордон

Зеленського просять скасувати заборону на виїзд чоловіків закордон

На сайті Президента України зареєстрували петицію із проханням відмінити заборону виїзду закордон для чоловіків призивного віку та запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців.

За два дні вона набрала понад 20 тисяч голосів.

Автор звернення – Олександр Гуміров. Чоловік є правозахисником, головою  Громадської організації «Справа принципу», яку очолює із 2015 року. Організація захищає права споживачів фінансових послуг від зловживань з боку банків та колекторів.

У тексті звершення Гуміров зазначає, що попри війну за свободу деякі законодавчі ініціативи влади мають ознаки відмови від цінностей свободи. Мовляв, заборона в’їзду прийнята поза межами законів України, а тепер ще й розглядають кримінальну відповідальність за виїзд.

Такі ініціативи, на думку автора, спричиняють корупцію. Натомість людина, яка стає захисником України примусово, не буде ефективною. 

Також Гуміров відзначає, що до військкоматів стоять черги добровольців, та їх відправляють додому. Натомість чоловіків виловлюють біля торгівельних центрі і вручають повістки. Водночас, «чоловіки на дорогих іномарках» і досі мають змогу вільно виїжджати закордон. 

«При цьому, добросовісні люди, які хочуть і можуть допомагати Україні, не в’їжджають на територію України, оскільки потім не зможуть виїхати і, відповідно, втратять можливість допомагати там, де вони є ефективні. Не кожен повинен сидіти із рушницею в окопі. Багато хто більше ефективні в інших сферах. Зокрема, в бізнесі, податками якого наповнюється бюджет воюючої країни», - зазначає Гуміров.

Багато чоловіків, які є єдиними годувальниками своїх родин, не можуть наразі виїхати на роботу за межі України. Відповідно, їх родини залишатимуться без грошей, а в Україну не поступатиме валюта.

 Тож він закликає Володимира Зеленського виконати такі умови:

  •   скасувати заборону виїзду з території України чоловіків віком від 18 до 60 років та повернути вільний перетин кордону громадянами України;
  •   переглянути порядок призову під час мобілізації, запровадивши пріоритет призову добровольців;
  •   посилити відповідальність працівників військкоматів та прикордонних пропускних пунктів за корупційні правопорушення.

Зауважимо, що аби петиція надійшла до розгляду, вона має набрати принаймін 25 тисяч голосів. До завершення збору підписів залишилося 90 днів.

Можливо зацікавить