"Життя триває": історик під час прогулянок містом розповідає маловідомі, та цікаві історії Луцька

"Життя триває": історик під час прогулянок містом розповідає маловідомі, та цікаві історії Луцька

Стародавній Луцьк має багату історію. Це загальновідомий факт. Проте також у нього є багато цікавих історій, про які не знають і самі містяни. І аби привідкрити цю історичну завісу, та показати багатогранність нашої історії, виходець з Ковеля, історик за фахом та екскурсовод Андрій Павляшик організовує цікаві прогулянки Луцьком. Вважає це своєрідним способом для людей відволіктися від війни, та подолати тривогу.

"У травні минулого року я при плануванні поїздки до Польщі, переїхав у Луцьк з Криму, де проживав останні роки за сімейними обставинами з дружиною, яка звідти родом, та її матір'ю. Поки чекав інформацію з Польщі, у Луцьку з'явилося декілька проектів, нові знайомства. Я зрозумів, що потрібно залишатися тут. Крім того, ми почали активно розвивати проектні екскурсії з істориком. А оскільки я не вмію довго перебувати у стресі, то прийшла ідея організувати безкоштовні екскурсії Луцьком. Це те, чим я горю. Я знаю скільки переселенців приїхало сюди, і не дивлячись на складні обставини, життя продовжується, і потрібна підтримка людям, аби вони на мить забули про війну. Після оголошення у соцмережі на першу екскурсію прийшло 150 людей, третина з яких лучани, решта - приїжджі. Я на це не очікував. Проте з точки зору безпеки, наразі прошу збиратися у групу 20-25 людей", - розповідає Андрій.

Луцьк має багато цікавих історій, якими варто ділитися

Ще до війни історик виокремив для себе п'ять міських маршрутів, на яких можна розповісти щось цікаве про історичні події, які там колись відбувалися. Наразі Андрій вирішив проводити не такі масові екскурсії, зокрема, з точки безпеки, в для груп по 20-25 людей.

"Не так важливо показати пам'ятку, як розповісти живу історію про подію, яка там відбувалася. Наприклад, сьогоднішній маршрут, який я пройшов ще перед початком війни, пролягає від мистецького простору "ГаРмИдЕр ангар-stage" до вулиці Хмельницького, де немає історичних пам'яток, проте ці місця мають безліч історій. Від першого залізничного вокзалу, до вбивства князя на Яровиці 450 років. Людям цікаво слухати, що було на луцьких вулицях понад 400 років тому. Адже розповісти суху інформацію про будівлю це одне, а ось про історію кохання, яка там була - інше", - зазначає Андрій.

За його словами, деякі історії подій у Луцьку знаходив випадково, і заглиблювався в них. Наприклад, стосовно історії подій на Яровиці історик знаходив оригінали документів 16 століття, аби зрозуміти усі деталі тих подій. Але при цьому історик не оминає і замок Любарта, адже, на його думку, в кожного екскурсовода є своя інформація, та своя манера подачі.

"Для прикладу, люди, які приходять на екскурсії кажуть, що багато чого не знали про Луцьк. Подекуди історії, які я розповідаю, це історичні документи, на який потрібно подивитися під іншим кутом, і донести їх до слухачів сучасною мовою. Для прикладу, я писав, що 600 років тому князь Вітовт, який у Луцькому замку організовував з'їзд, активно співпрацював з тогочасним Євросоюзом та НАТО. У такій подачі інформація краще сприймається", - розповідає Андрій.

"Життя триває"

На думку екскурсовода, наразі важливо доносити історію не лише до лучан, а й переселенців: "Моя позиція - життя триває. Ми не повинні себе заганяти в рамки страху, тривоги, і відчаю. Потрібно знаходити будь-які методи, аби була можливість вийти зі стресового стану, розвіятися, адже це дуже важливо. Це може бути екскурсія, театральна вистава, підтримка психолога. Моя колега Наталка Куява організовує у Луцьку безкоштовні екскурсії для дітей переселенців. І це правильно, адже ми не повинні постійно боятися, а намагатися бути в тонусі. Важливо не лише дати просто житло, а й взяти за руку і сказати: "Все спокійно. Війна мине, а зараз підемо подивимося місто". Можливо така підтримка не дасть людині зірватися".

Під час пошуків цікавої інформації про місто, історик і сам дізнається багато нового. Зокрема, історії з особистого життя осіб, які тут проживали.

"Для мене було дивним прочитати в документах, що понад 450 років тому у Луцьку були свої пивовари, які не лише його варили, а й возили на продаж. Хоча раніше були дані про 100-150 років тому. Або ж у документах можна прочитати, як у Луцькому районі 400 років тому п'яний пан з товаришем поліз до своїх селян в корчмі з бійкою. І селяни його просто відвовтузили. Але одна з моїх найулюбленіших історій, це, як на Яровиці, де колись був маєток, вбили князя Сангушка на гулянці в місцевої княгині Четвертинської. З цього приводу було розслідування 460 років тому", - каже історик, та зазначає, що цікавих історій у міста ще є дуже багато.

Анонси майбутніх екскурсій

Зазначимо, що найближча екскурсія Андрія розпочнеться завтра, 17 березня, о 13:00 на початку вулиці Лесі Українки біля Волинського медичного інституту, в районі площі Братського Мосту.

Під час якої бажаючі мають можливість прогулятися частиною Старого міста, та дізнатися про те, що і хто пов'язував Луцьк з Кримом, які народи мешкали у місті в середньовіччі, і якими сусідами були різні церкви в минулому.

У суботу, 19 березня, екскурсія стартує о 13:00 в Центральному парку культури й відпочинку імені Лесі Українки біля пішохідної доріжки (там, де охороняють місто два нових кликуни).

В неділю, 20 березня, екскурсія розпочнеться о 13:00 на зупинці "Вулиця Данила Галицького" біля "Бар-баня".

Наразі на всі маршрути кількість учасників екскурсій - обмежена: не більше 25 людей, включно з дітьми. Для бронювання місця, ви можете зателефонувати Андрія можна за номером: +380502624764.

Вартість екскурсії - це та сума, яку ви самі можете і готові оплатити, а 25% від загального збору з кожної екскурсії я передам нашим волонтерам.

Можливо зацікавить