Зіпсовані продукти на прилавках: куди звертатися волинянам та які штрафи «світять» магазинам

Зіпсовані продукти на прилавках: куди звертатися волинянам та які штрафи «світять» магазинам

Через аварійні вимкнення електроенергії у Луцьку зростає ймовірність, що на прилавках продуктових магазинів може бути зіпсована продукція.

Як у такому випадку діяти покупцям та куди потрібно звертатися виданню ВСН розповіли в головному управлінні Держпродспоживслужби України у Волинській області.

За словами начальника відділу державного контролю управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ярослава Зарубайка, якщо, на думку покупця, він придбав потенційно небезпечний продукт, то йому потрібно звернутися з відповідною заявою до Держпродспоживслужби. Також потрібно надати чек, за можливості фото чи інші докази, що продукт може бути зіпсований.

«Заяву можна подати в електронному чи паперовому вигляді. Ми зареєструємо її й розглянемо в 30-денний термін. За погодження буде проведено позаплановий захід торгового об'єкта. Також обов'язково в заяві потрібно вказати адресу магазину та його назву. Тоді ми уже зможемо при перевірці відібрати зразки того продукту. Хоч і пройде час, але тоді ми зможемо дослідити його. 

В іншому випадку споживач може самостійно звернутися у будь-яку лабораторію для дослідження цього продукту, і додати до заяви докази чи сам висновок», - зазначив фахівець.

Загалом до вересня Держпродспоживслужба проводила позапланові перевірки у сфері безпечності харчових продуктів, а планові сьогодні заборонені відповідно до указу Президента про воєнний стан.

«Через те, що Держпродспоживслужба вийшла з Міністерства аграрної політики зараз уточнюється процедура погодження позапланових перевірок. Адже, згідно з постановою Кабміну, є три позиції для підстав таких перевірок. Але стосовно звернень чи скарг суб'єктів господарювання там немає, тому нам потрібно брати погодження. Загалом це можливо, але тут уже питання до наших законодавців. І така ситуація у нас з вересня», - розповів Ярослав Зарубайко. 

З часу запровадження воєнного стану в країні до Держпродспоживслужби Волині не надходили схожі заявки. Раніше ж люди зверталися, і фахівці виїжджали на позапланові перевірки, відбирали зразки й за потреби штрафували.

«В середньому за реалізацію потенційно небезпечних продуктів штраф становить 67 тисяч. Сума тут залежить від невідповідності продукції й штраф може бути значно більшим. Якщо ж людина отримала отруєння, то ми перевіряємо заклад і шукаємо продукт, який міг викликати таку реакцію. Зокрема, як продавець виготовляв, зберігав чи реалізував продукт», - зазначають у Держпродспоживслужбі.

Фото - ілюстративне. 

Можливо зацікавить

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

«В Європі не було роботи»: двоє братів з Волині перепливли Західний Буг, щоб повернутися в Україну
фото

«В Європі не було роботи»: двоє братів з Волині перепливли Західний Буг, щоб повернутися в Україну