Нові правила транслітерації: закордонний паспорт лучанки в Канаді став недійсним

Нові правила транслітерації: закордонний паспорт лучанки в Канаді став недійсним

Через нові правила, згідно з якими закордонні паспорти не повинні відрізнятися з ID-картками транслітерацією імені, біометричний паспорт лучанки, яка мешкає у Канаді, виявився недійсним

Нагадуємо, з лютого 2023 року в Україні було вирішено перевести транслітерацію у документах до єдиного зразка. Таким чином якщо транслітерація на ID-карці та закордонному паспорті відрізняються, то паспорт вважається недійсним. 

Про проблеми із закордонним паспортом через новий закон написала лучанка Ольга Здебська, яка вже кілька років проживає в Канаді.

«Відсьогодні мій закордонний паспорт виявився недійсним. Змінені правила транслітерації імені, в національному і закордонному неспівпадіння. На сайті уряду жодних роз'яснень.

Тепер навіть якщо змінити якимось дивом закордонний паспорт і займе це місяців 5 не менше через консульство, то залишається питання: що робити з візами, а також іншими документами, в яких транслітерація, як у недійсному паспорті?» - йдеться у дописі.

Як розповіла у коментарі виданню ВСН Ольга Здебська, річ у тім, що в українському паспорті вона записана, як Olha, натомість в закордонному й інших супровідних документах - Olga, що суперечить новому закону. При вході (можна перевірити за цим посиланням) на сайті Державної міграційної служби вже зазначається, каже жінка, що закордонний паспорт є недійсним.

Саме на нього, каже Ольга, відкриті усі документи в Канаді: віза, заява на постійне місце проживання, водійське посвідчення, страховки, медична карта і багато чого іншого.

«Мені зараз складно зрозуміти, як держава просто за день скасовує тебе за кордоном. І ще питання: хто має оплачувати всі подальші зміни. Ім'я - це зрештою те, що я маю право обирати. Навіть стать сьогодні можна обрати - ім'я, як виявилося, це інше», - міркує вона.

Згодом стало відомо, що Державна міграційна служба не буде визнавати недійсними закордонні паспорти, транслітерація у яких не збігається з ID-картою.

Читайте також:

Можливо зацікавить