Знайшли унікальне фото першого бронепотяга, зроблене на Волині

Знайшли унікальне фото першого бронепотяга, зроблене на Волині

Знайшли унікальне фото бронепотяга «Хунхуз» на станції «Цумань» (між Луцьком і Рівним).

Фото опублікував директор Кам'янець-Подільського державного музею-заповідника Олександр Заремба у фейсбуці.

Перший бронепоїзд був введений в експлуатацію 1 вересня 1915 року. Його назвали «Хунгуз» ( Honghuzi) - за назвою китайських бандитів, які нападали на Китайську військову залізну дорогу (КВЗД).

У червні 1900 року китайські повстанці, які отримали в Європі назву «боксерів», здійснили ряд нападів на КВЗД. Правління КВЗД оперативно створило проєкт бронепотяга.

Цей бронепоїзд будувався в Києві.Всього було побудовано чотири бронепоїзди типу «Хунгуз». Будівництво таких поїздів велося надзвичайно високими темпами - на спорудження одного бойового складу в середньому йшло 16 днів.

2 вересня перший «Хунгуз» передали 1-ому Заамурскому залізничному батальйону, а 9 вересня, після поповнення його команди артилеристами 1-й резервної гірничо-артилерійської батареї, бронепоїзд під командуванням поручика Кропивникова відбув на фронт, на залізничну лінію Ковель - Сарни.

Ввечері 23 вересня 1915 року він отримав перше бойове завдання: підтримати наступ 408-го полку 102-ї піхотної дивізії. Після прибуття на станцію Рудочка була проведена розвідка шляху, з'ясувала його справність аж до передових окопів австрійців. О 4 годині ранку 24 вересня потяг тихим ходом рушив до ворожих позицій. (Прим. назва «Рудочка» - це колишня назва сучасної станції «Цумань»).

Знайшли унікальне фото першого бронепотяга, зроблене на ВолиніЗнайшли унікальне фото першого бронепотяга, зроблене на ВолиніЗнайшли унікальне фото першого бронепотяга, зроблене на ВолиніЗнайшли унікальне фото першого бронепотяга, зроблене на Волині

Читайте також:

 

Можливо зацікавить