Звання Героя України будуть присвоювати по-новому: що зміниться

Звання Героя України будуть присвоювати по-новому: що зміниться

У п'ятницю, 12 травня Президент України Володимир Зеленський вніс зміни до Статуту звання Герой України, згідно з яким попередній розгляд подань про присвоєння найвищого державного звання здійснюватиметься експертною групою при Комісії державних нагород та геральдики при Президентові. 

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідний указ президента. 

Згідно з указом президента, при Комісії державних нагород та геральдики при президентові утворюється експертна група, яка здійснюватиме попередній розгляд подань про присвоєння звання Герой України.

Вона формується з представників Міноборони, апарату головнокомандувача ЗСУ, Генштабу ЗСУ, командувань видів та родів військ, командувань оперативно-стратегічних угруповань військ, МВС, Нацгвардії, ДПСУ, ДСНС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держспецзв'язку, УДО та ОП.

Окрім цього, підготовка матеріалів на засідання Комісії та організаційне забезпечення її діяльності, робочих, експертних груп Комісії має здійснюватися Департаментом з питань громадянства, помилування, державних нагород ОП.

У випадках, коли статутами та положеннями про державні нагороди передбачений попередній розгляд подань про відзначення держнагородами експертними групами Комісії, матеріали вносяться на розгляд Комісії разом з висновком відповідної експертної групи.

Зазначається, що Зеленський ухвалив таке рішення, аби кожен геройський вчинок громадян, що брали участь в обороні України, захисті безпеки населення та інтересів держави, не залишився без уваги, був окремо розглянутий і відзначений на найвищому рівні.

«Велика кількість звернень та електронних петицій щодо присвоєння тому чи іншому нашому захисникові звання Герой України говорить про те, що це питання потребує упорядкування. Тож було вирішено передбачити спеціальний дорадчий орган – експертну групу», - заявив президент.

Так, представники експертної групи будуть розглядати кожен героїчний вчинок окремо та вносити подання про присвоєння держнагород.

«Кожен і кожна з наших героїв, хто самовіддано боронив Україну від російський загарбників, хто звільняв нашу землю від окупанта та пожертвував заради нашої свободи своїм здоров’ям чи життям, має бути гідно відзначений. Ми повинні знати імена всіх наших героїв», – додав Зеленський.

Читайте також:

• Україна отримала 132 мільйони доларів кредиту від Світового банку на аграрний сектор

• Виховали справжніх Героїв: у Луцьку відбулась зустріч із матерями загиблих військових

• Наживалась на війні: на Волині жінка організовувала фейкові збори на лікування

Можливо зацікавить

Герой України

Перед смертю знищив значну кількість живої сили ворога: Герой України з Волині загинув у танковому бою

Триває набір до штурмової бригади «Лють»

На Волині набирають бійців у штурмову бригаду «Лють»

Володимир Зеленський, новий наступ Росії

Президент Зеленський заявив про великий наступ РФ найближчими місяцями

До Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

До Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

І небо плакало за ним: у громаді на Волині в останню дорогу провели захисника України
фото

І небо плакало за ним: у громаді на Волині в останню дорогу провели захисника України

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

Бої за Часів Яр

«На одного військового ЗСУ припадає 7-10 росіян»: що відбувається біля Часового Яру

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України

петиція військовий

Витягував з-під куль товаришів, але своє життя не врятував: захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду