Звільнили через вакцинацію: на Волині суд визнав незаконним відсторонення вчительки

Звільнили через вакцинацію: на Волині суд визнав незаконним відсторонення вчительки

Відсторонення від роботи вчительки з Ковеля суд визнав незаконним

Вчителька, яка викладала у школі №12 міста Ковеля світову художню культуру, звернулася до суду ще у березні 2022 року, пише Ковель Media.

У позові вона вказала, що 8 листопада 2021 року директором закладу був виданий наказ про її відсторонення від роботи без збереження заробітної плати у зв’язку із ненаданням документів, які підтверджують вакцинацію від COVID-19, або медичного висновку про наявність абсолютних протипоказань до вакцинації.

Позивачка вважає наказ про відсторонення від роботи незаконним, оскільки, згідно чинного законодавства, вакцинація від COVID-19 є добровільною і не віднесена Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» до переліку обов’язкових.

Наказом від 28 лютого 2022 року її допустили до роботи з 1 березня на час дії військового стану, але 31 серпня звільнили з роботи у зв’язку із закінченням строкового трудового договору, на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП України. Під час оформлення пенсії період відсторонення не був зарахований у страховий стаж і, відповідно, зменшено розмір пенсійного забезпечення. Вчителем у школі жінка працювала з 15 серпня 1974 року.

«Тому відсторонення від роботи негативно вплинуло не лише на право заробляти собі на життя, але й на належний рівень життя на пенсії», – заявила вона у суді

Представник відповідача проти позову заперечив і пояснив, що держава видала низку нормативних актів, які зобов’язували його, як директора навчального закладу (директор школи №12 Ігор Щур, – ред.), відсторонити невакцинованих від COVID-19 вчителів від роботи. Більшість колективу надала підтверджуючі документи щодо проходження вакцинації, тому зміна графіків роботи заради кількох вчителів було недоцільним. На час відсторонення позивачки її дисципліну викладав інший вчитель, який отримав відповідну заробітну плату.

Головуюча у справі суддя Ковельського міськрайонного суду Тетяна Денисюк ухвалила позов задовольнити. Суд визнав незаконним та скасував наказ закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №12 про відсторонення жінки від роботи. Школа має заплатити їй середній заробіток за час відсторонення від роботи в розмірі 50 156 грн 34 коп. та 992 грн 40 коп. судового збору, сплаченого при зверненні до суду.

Втім, рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить