З'явився текст указу про запровадження надзвичайного стану в Україні: що він передбачає

З'явився текст указу про запровадження надзвичайного стану в Україні: що він передбачає

На сайті Верховної Ради опублікували текст указу президента Володимира Зеленського щодо запровадження в Україні надзвичайного стану на тлі загострення загрози нового російського вторгнення. НС має бути запроваджено від півночі 24 лютого на 30 діб.

Текст відповідного указу з'явився на сайті парламенту, інформує ТСН.

Вводити надзвичайний стан пропонується від 00:00 четверга, 24 лютого, терміном на 30 діб. Згідно з документом, запровадити НС пропонується на території Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської та Чернівецької областей, а також у Києві.

За документом, головам обласних, КМДА буде доручено утворити оперативні штаби на чолі з головами обласних, КМДА для координації дій органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій із запровадження i здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану, до складу яких включити представників СБУ, центральних органів виконавчої влади, які забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері захисту та охорони державного кордону, громадського порядку та цивільного захисту, військової служби правопорядку у ЗСУ, державного агентства України з управління зоною відчуження та місцевих органів виконавчої влади i органів місцевого самоврядування.

Силовикам та центральним органам виконавчої влади, у підпорядкуванні яких є утворені військові формування, потрібно буде забезпечити сприяння у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму надзвичайного стану.

ЗГІДНО З ОПУБЛІКОВАНИМ ДОКУМЕНТОМ, НА ТЕРИТОРІЯХ, ДЕ ВВЕДУТЬ НС, ПРОПОНУЄТЬСЯ:

• Встановлення особливого режиму в'їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування територією, де вводиться надзвичайний стан (за потреби).

• Обмеження руху транспортних засобів та їхній огляд (за потреби).

• Посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства.

• Заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом.

• Заборона страйків.

• Тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов'язковим наданням їм стаціонарних або тимчасових житлових приміщень.

• Запровадження комендантської години (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби, за потреби).

• Перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках - проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян.

• Заборона призовникам, військовозобов'язаним та резервістам змінювати місце проживання без відома відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління та/або регіонального органу Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України.

• Заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку.

• Регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів та радіовипромінювальних пристроїв особистого і колективного користування.

• Особливі правила користування зв'язком та передавання інформації через комп'ютерні мережі (за потреби).

• Порушення у порядку, визначеному Конституцією і законами України, питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Своєю чергою, народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк повідомив, що «текст указу не до кінця відповідає тому, що погоджено під час політичних консультацій». За його словами, найбільші дискусії тривають за цими пунктами:

• огляд громадян та майна;

• заборона на виготовлення та розповсюдження інформації;

• регулювання теле- та радіоцентрів

Також, як розповів нардеп журналістам, фінального тексту указу народні депутати поки не бачили.

Слід зауважити, що надзвичайний стан – це тимчасовий правовий режим, який передбачає певне обмеження прав і свобод людей в умовах кризових подій. Його запроваджують за погодження Ради нацбезпеки та оборони, яка звертається до президента, після чого відповідне рішення голосує Верховна Рада. Термін дії надзвичайного стану — від 30 до 60 днів з можливістю подовження.

Можливо зацікавить

Олександр Олійник

Мати впевнена, що Герой, а в частині кажуть, що покинув поле бою: півтора роки рідні не можуть знайти військового з Волині

Син Героя, як і батько, захищає Україну: на Волині попрощалися із полеглим Василем Гавруком
фото

Син Героя, як і батько, захищає Україну: на Волині попрощалися із полеглим Василем Гавруком

Бійці Волинської бригади ТрО на сході України знищили «буханку» росіян
відео

Бійці Волинської бригади ТрО на сході України знищили «буханку» росіян

Поховання військового
фото

Сказали, що отримав надважкі поранення, а наступного дня сповістили про смерть: на Волині попрощалися з Героєм Петром Хомичем

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював
фото

Працівник ТЦК, якого на Волині чоловік вдарив ножем, раніше воював

росіянин військовий депортація
відео

Воював за Україну, а тепер «бомжує» на Волині: росіянину-добровольцю ЗСУ загрожує депортація

Виїзд за кордон

Хотів виїхати до Польщі: на Волині спіймали ухилянта-невдаху

мобілізація хвороба серце

Мобілізація 2024: які хвороби серця є підставою для звільнення від призову

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України