Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

Російські бізнесмени в Україні

Загалом в Україні - 16 896 компаній, у яких серед засновників, власників чи кінцевих бенефіціарів - громадяни російської федерації і Республіки Білорусь.

Послугами та товарами деяких із них досить активно користувалися (а, можливо, і продовжують користуватися?) українці та в тому числі - волиняни. Ось декілька прикладів:

ТОВ “Вента ЛТД” - один із найкрупніших фармацевтичних дистриб'юторів України і, як самі зазначають в описі своєї компанії, ця компанія є невід'ємною частиною фармацевтичного ринку України.

Серед її засновників - Акціонерне товариство “Катрен”, зареєстроване в рф - м. Хімки Московської області (частка - 24%).

ТОВ “Брокард-Україна” - мережа магазинів парфумерії та косметики, бенефіціарним власником якої є громадянка рф, мешканка м. Москва Володіна Тетяна Володимирівна.

ТОВ “ТТВК” - це популярний туроператор TUI, офіси якого працювали в різних регіонах України, в тому числі - у Луцьку. Бенефіціарний власник фірми - громадянин рф Морозов Євген Миколайович.

ТОВ “Орімі Україна - виробник чаю та кави, зокрема, під брендами: Жокей, Jardin, Piazza del Caffe, Tess, Greenfield, Принцеса Нурі (Гіта, Ява, Канді). Засновник - кіпрська компанія РІМЕКСО ЛІМІТЕД (89%), власником якої є росіянин Дмітрій Клочков.

ТОВ “Житомирський м’ясокомбінат” - виготовляє продукцію під різними брендами, один із яких, “М’ясна гільдія”, можна було побачити на луцьких прилавках. Бенефіціарний власник - громадянин рф Мелікян Армен Карлосович.

І таких компаній, товари та послуги яких російські бізнесмени ще донедавна продавали українцям - тисячі.

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?
Українські компанії із найбільшим рівнем доходів, що належать росіянам

 

Які фірми з рф/рб-власниками зареєстровані на Волині?

На Волині зареєстровано 114 фірм, засновники та власники яких - громадяни рф та Республіки Білорусь.

В Україні загалом - більше компаній, до яких причетні росіяни, аніж білоруси (13 635 і 3 261 відповідно), проте на Волині через географічне розташування - зворотна ситуація, більше білорусів-власників компаній.

До речі, у більшості таких випадків (89 компаній) - власники мають громадянство Республіки Білорусь, проте їхнє постійне місце проживання - Україна.

Таким чином, серед активних підприємств, які зареєстровані на Волині - 21 повністю або частково належить громадянам Республіки Білорусь та 4 - громадянам рф.

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

 

Інші кейси: страшно обурені волиняни

Серед небагатьох міжнародних компаній, які відмовились закривати бізнес в рф - швейцарська корпорація Nestle.Один із заводів цієї компанії розташований на Волині, в смт Торчин.

У коментарі ВСН керівник місцевої громади розповів, що питання стосовно якогось блокування роботи заводу, навіть не піднімають.

"Знаю багатьох керівників "Nestle" в Україні, то вони мають однозначно проукраїнську позицію, і засуджують дії росії. На мою думку, ніхто з високопосадовців "Nestle" в Україні не вирішує такі питання. Це не їхній рівень. Заводи, які працюють в Україні, а це і "Мівіна" в Харкові, і "Світоч" у Львові, і "Торчин", потужно допомагають усім можливим. Стосовно заводу, який діє на території Торчина, то як його керівник може вирішувати питання перебування виробництва у росії? У них загалом 500 заводів по світу", - каже Юрій Кревський.

Цікавий факт: у 2019 році під час візиту журналістів на завод у Торчині, в одному із цехів помітили упаковку, на якій були написи російською мовою. Представники заводу підтвердили, що саме у Торчині виготовлялися партії товару для рф.

Бізнес з окупантом: Які волинські компанії належать росіянам і білорусам?

* * *

Статтю підготовлено на основі інформації, наданої ВСН сервісом Опендатабот та даних, отриманих з Аналітичної системи YouControl

 

Можливо зацікавить

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Війна Волинь
відео

Три трагічні звістки в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Іван Войчук

війна в Україні

Універсальний солдат та тато-мрія: спогади про молодого Героя з Волині