Чи є тиск на бізнес на Волині? В облраді просять скаржитися на дії податківців, а у податковій радять звертатися до них

Чи є тиск на бізнес на Волині? В облраді просять скаржитися на дії податківців, а у податковій радять звертатися до них

Деякі волинські підприємці скаржаться обласній раді на тиск з боку податкової, блокування податкових накладних та тяганину у судах. Натомість податківці просять інформувати ДПС про факти зловживань і запевняють, що працюють прозоро. 

У вівторок, 25 жовтня у стінах обласної ради зібралося анонсоване засідання робочої групи  з вивчення питань, що виникають у сфері діяльності Головного управління Державної податкової служби у Волинській області. На захід, крім депутатів облради, запросили й місцевих підприємців. Головне питання – чи тиснуть працівники податкової на місцевий бізнес. Проте представників податкової на захід не покликали.

Нагадаємо, напередодні співробітники ДБР затримали головного державного інспектора Головного управління Державної податкової служби. За даними слідства, інспектор вимагав та одержав хабар від представника одного з підприємств – 1500 доларів та 24 тисячі гривень. За вказану суму чоловік мав забезпечити безперешкодну реєстрацію податкових накладних цього підприємства в Єдиному реєстрі податкових накладних. За інформацією ЗМІ ним виявися брат ексдепутата Луцької міськради.

Уже наступного дня в обласній раді запросили представників бізнесу, які відчувають тиск з боку податківців, на згадану зустріч. Серед скарг, які прозвучали на адресу податківців – часті позапланові перевірки, неповернення ПДВ, неприйняття декларацій, або відмова у реєстрації податкових накладних.

На самому засіданні робочої групи офіційних представників від ГУ ДПС не було, хоча більшість присутніх хотіли почути позицію якраз-таки податківців.

Як повідомив у коментарі виданню ВСН завідувач сектору інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області Андрій Собуцький, на цю зустріч представників податкової не запрошували.

«На захід нас не кликали. Але ми знаємо, що така зустріч відбувалась. Паралельно у нас відбувалося засідання круглого столу при Громадській раді разом з представниками бізнесу та громадських організацій. Ми намагалися почути про те, чи є у бізнесу якісь проблеми. Позиція ГУ ДПС у Волинській області проста:  працівники діють виключно у рамках закону, якщо є якісь питання - нехай звертаються до нас і ми надамо усі необхідні пояснення. Ми відкриті до запитів і запитань», - повідомив він.

 

Керівником робочої групи, створеної у обласній раді, було обрано депутата Володимира Бондаря. Той переконував: питань щодо недобросовісної роботи податківців є чимало. 

«Зі зміною керівництва податкової служби ситуація змінилась, і відчули на собі це всі підприємці. Органи ДПС почали вільно трактувати податкове законодавство. Не приймали декларації, не повертали ПДВ. Потім з’являлась група людей чи певна особа, які казали, що можуть вирішити ситуацію за певну плату», - заявив він і повідомив, що готовий свідчити правоохоронцям про відомі йому факти вчинення тиску на бізнес.

До слова, одне з підприємств, яке має претензії до роботи податківців - «Волинська ягідка», одним із засновників якого є дружина депутата Світлана Бондар

Під час зустрічі в облраді підприємці зауважили: який сенс у таких зібраннях і чи будуть якісь зміни після цього? Як переконував голова облради Григорій Недопад, це було перше засідання робочої групи. У обласній раді навіть створили «телефон довіри», куди підприємці можуть інформувати про невдоволення діями податківців.  А депутати на одній із сесій планують заслухати звіт про роботу керівника ГУ ДПС у Волинській області та дати свою оцінку. 

Зауважимо, що безпосереднього впливу на роботу ДПС та важелів щодо призначення керівника обласного управління податкової служби, обласна рада не має. Державна податкова служба України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів. Обласна рада може лише звертатися до правоохоронних органів з проханням перевірити або відкрити провадження щодо фактів зловживань та може звернутися до апарату Державної податкової служби, якщо депутати невдоволені роботою того чи іншого місцевого топ-чиновника. Натомість факти зловживань та корупції мають розслідувати правоохоронці.

 

Можливо зацікавить