Чому пенсія менша, ніж повинна бути: пояснення юристів

Чому пенсія менша, ніж повинна бути: пояснення юристів

Юристи назвали найпоширеніші причини, як приводять до неправильного нарахування пенсій.

Про це пише ТСН

 Під час розрахунку пенсії враховується неправильний розмір середньої заробітної плати по Україні. Це стосується пенсіонерів, які здійснюють перехід з одного виду пенсії на пенсію за віком. У такому разі виплати повинні нараховувати із середньої заробітної плати  по Україні за останні три роки, що передували заяві про вихід на пенсію. Але за замовчуванням ПФУ бере дані за 2014-2016 роки. Тому слід уважно перевіряти дані, які бере ПФУ.

  • Неправильно розрахована середня заробітна плата.За законом, коли рахують середню зарплату, дозволено вирахувати з цієї суми 10% від періоду, коли отримували найменшу зарплату, що дозволить підвищити пенсію. Але ПФУ  часто цього  не робить. Виправивши цю помилку, можна отримувати на 10% більше. Наприклад, якщо ваша пенсія була 5000 грн, то після правильного перерахунку можна вже отримувати 5500 грн, за рік це буде додатково вже 6 000 грн.
  • Неправильно розрахований стаж через виправлення у трудовій книжці. Через цю помилку можна втратити один рік стажу або взагалі втратити можливість вийти на пенсію раніше згідно з законодавством. Така ситуація виникає, коли роботодавець зробив якісь виправлення у книжці — в даті прийняття на роботу, вніс неналежні правки при переведенні на іншу посаду, в даних про звільнення тощо.
  • Неправильно підрахований страховий стаж через те, що немає документального підтвердження. Найчастіше, це трапляється з тими пенсіонерами, які працювали підприємцями.

Пенсію нарахували за Законом, який не має до вас відношення. Наприклад,  пенсіонеру з посвідченням постраждалого внаслідок катастрофи на ЧАЕС нараховують пенсію згідно із Законом про обов’язкове зарахування пенсійних виплат, а не з Законом про постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Таким чином такі пенсіонери можуть не доотримувати від 4 000 грн на місяць. Так само можуть враховувати страховий стаж не беручи до уваги пільговий. 

Читайте також:

Можливо зацікавить