Гуркіт танків, літаки у небі, вибухи: як живе волинське село на кордоні

Гуркіт танків, літаки у небі, вибухи: як живе волинське село на кордоні

Вибухи, гуркіт танків та літаки у небі. Це періодично чують і бачать волиняни, які живуть за лічені кілометри від Білорусі. Коли ми просто читали новини про техніку, яку стягують до кордону чи спільні із росією навчання на білоруських полігонах, жителі села Кортеліси на півночі Волині буквально відчували, як дриготіла земля.

Яке воно, життя під кордоном із Білоруссю, розповідають у сюжеті 12 каналу. 

Село Кортеліси, нині тут спокійне життя. Щоправда, у перші дні повномасштабної війни було зовсім не так. Людей охопила паніка та страх. І не дивно, адже вже за два кілометри звідси кордон із Білоруссю. А найближче білоруське село трохи більше як за три кілометри. 

 А ще за 20 – білоруський військовий полігон, де сусіди періодично тренуються.  

«В нас бувало оті їхні орлани літали по кордону, то воно було видно в вечірній час, коли воно світить. Теж неділь назад вони запускали, але то все по кордоні», - розповідає староста прикордонних сіл Микола Корнелюк.

Від навчань здригається усе село, але тепер, на відміну від лютого-березня 22-го року, ніхто не тікає. Гуркіт техніки вже не страшний. 

«Чути було, але ми їх чекали. Чекали як, як планували їх зустрічати? З чим прийшли від того і загинули б», - каже жителька села Анастасія. 

Сьогодні жителі села добре знають, що робитимуть у разі наступу із території Білорусі. Адже така загроза, безперечно є. У сусідній країні чи не в кожного жителя Кортеліс родина, або друзі. Настя розповідає, що її родичам там вже роздали повістки.  

Кортелісці кажуть: вони вдома. А покидати домівку й, ба більше,‸ віддавати її окупантам, тут не готовий ніхто.

Читати також: 

Можливо зацікавить