Чекали грошей і почали взимку: чому ремонт зіпсував «білий будиночок» Лесі Українки

Чекали грошей і почали взимку: чому ремонт зіпсував «білий будиночок» Лесі Українки

Недоліки у ремонті музею-садиби Косачів, що у Колодяжному на Волині, помітили вже давно: близько року тому. Керівництво музею вважає, що це сталося через виконання робіт взимку. Підрядник, будівельна компанія «Житлобуд-2», не приступав активно до роботи, поки не отримав із бюджету кошти.

Детальніше про ситуацію із підтопленням «білого» будиночку Лесі Українки виданню ВСН розповіла директорка музею Оксана Важатко.

Нагадаємо, у річницю від Дня народження Лесі Українки в музеї оприлюднили сенсаційні фото, де внаслідок ремонту затопило підвал на 20 см. Влітку минулого року ЗМІ також повідомляли про ще одну проблему, яка виникла після реставрації: будівлі вкрилися тріщинами. Зі стін почала сипатися штукатурка, а через нові вікна дощ буквально заливав Лесину вітальню.

Нагадуємо, що ремонтні роботи почалися у червні 2021 року - у грудні цього ж року завершилися. Загальна кошторисна вартість відновлення культурного об'єкту становила понад 11 млн гривень.

Як пояснила Оксана Важатко, основною причиною неякісного ремонту вважають те, що до робіт будівельники приступили в холодну пору року. Коли озвучували це запитання підряднику, там пояснювали: з бюджету гроші надійшли надто пізно; а коли надійшли - тоді і почали роботу.

«Договір про виконання робіт був підписаний ще в травні 2021 року. Відповідно, «Житлобуд-2» взяв зобов’язання швидко і якісно виконати роботи, а держава - заплатити за це. Оплата здійснюється після робіт, згідно з актами виконаних робіт. Тому ніщо «Житлобуду» не заважало працювати», - вважає Оксана Важатко.  

Також наголошує, що музей вже в червні звільнив приміщення від експонатів. Проте влітку деякі роботи виконувало кілька майстрів, а активна діяльність почалась тільки наприкінці осені.

Директорка музею вказує на ще одну проблему. Через те, що загроза підтоплення на цій ділянці була давно, близько десяти років тому біля будинку зробили дренажну систему, яка успішно справлялася з підводними водами. Під час виконання ремонтних робіт ця система була зіпсована, а нові системи гідроізоляції, яких передбачувалося дві, не працюють. 

Чекали грошей і почали взимку: чому ремонт зіпсував «білий будиночок» Лесі УкраїнкиЧекали грошей і почали взимку: чому ремонт зіпсував «білий будиночок» Лесі Українки
У підвалі Лесиного будинку після ремонту і двох "систем гідроізоляції" - понад 20 см води

«Очевидно, якби гідроізоляція працювала, то 20 см води не стояло б у підвалі при тому, що не було значних опадів: ні снігопадів, ні затяжних дощів», - вважає вона.

Відкачувати воду з підвалу немає сенсу, вважають у музеї, тому що за день вона знову з'являється, а це шкодить будівлі ще більше, ніж коли вода просто стоїть.

Директорка музею наголошує, що їхньою ціллю є не критика будівельників, а якісний ремонт будинків Косачів.

«Безумовно, ми будемо намагатися змусити «Житлобуд-2» виправити цю ситуацію. Хотілося б, щоб це відбулося за взаємним порозумінням, тому що це найшвидший спосіб вирішення проблеми. Як буде розвиватися діалог, наразі не можу сказати», - підкреслює директорка музею.

Читайте також:

Можливо зацікавить

день народження Вербна неділя

Виховала 3 дітей, 5 онуків, 8 правнуків та вже тішиться 2 праправнуками: бабуся з Волині відзначила 91-річчя

В березні побував вдома у відпустці, а за місяць загинув: на Волині прощалися із Героєм Андрієм Ярошиком

В березні побував вдома у відпустці, а за місяць загинув: на Волині прощалися із Героєм Андрієм Ярошиком

Поховання військового

Від початку повномасштабної війни захищав Україну: на Волині прощатимуться з Героєм Андрієм Ярошиком

«На щиті» на Волинь повертається Герой Андрій Ярошик: просять гідно зустріти

«На щиті» на Волинь повертається Герой Андрій Ярошик: просять гідно зустріти

Ювілей

Виховала п’ятеро дітей, більше сорока онуків, а нині тішиться правнуками: бабуся з Волині відзначила 90-річчя

Війна

Від початку повномасштабної війни захищав Україну: на Донеччині загинув Герой з Волині Андрій Ярошик

У селі на Волині хочуть закрити діючу школу: батьки категорично проти
відео

У селі на Волині хочуть закрити діючу школу: батьки категорично проти

Маленький син знатиме про тата лише з розповідей мами: на Волині рідним Героїв вручили посмертні нагороди воїнів

Маленький син знатиме про тата лише з розповідей мами: на Волині рідним Героїв вручили посмертні нагороди воїнів

УПЦ ПЦУ побиття

Не міг змиритися, що не буде правити у церкві: на Волині поліція розслідує побиття священика ПЦУ священником УПЦ МП