На українські прилавки потрапив небезпечний рис з токсинами: як він виглядає. Фото

На українські прилавки потрапив небезпечний рис з токсинами: як він виглядає. Фото

В Україну потрапив небезпечний, токсичний рис, що містить перевищення допустимої норми кадмію - канцерогенної речовини, небезпечної для людини.

Про це стало відомо з  Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) У повідомленні йдеться, що у продукті з Італії  виявили перевищення норми кадмію. В рисі було виявлено 0,23 мг/кг проміле кадмію (при допустимій нормі 0,15 мг/кг).

А в Держпродспоживслужбі повідомили, що повідомлення про продукт надійшло від 17 лютого 2023 року. Виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy; трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland). Одержувач в Україні: ТзОВ "БЮРО ВИН", вул. Мечникова, 9, м. Київ.

 Чим небезпечний кадмій для людини?

Відомо, що кадмій накопичується в трубчастих кістках, підшлунковій залозі, селезінці, а особливо в печінці й нирках. пА період його напіввиведення з організму становить від 10 до 30 років.

Кадмій токсично діє на нирки, кісткову і дихальну системи. Його відносять до числа канцерогенів, небезпечних для людини.

Якщо ви знайшли таку продукцію в магазині, звертайтесь до Держпродспоживслужби.

На українські прилавки потрапив небезпечний рис з токсинами: як він виглядає. Фото

Читайте також:

  • До України завезли небезпечний арахіс. Так, в шкаралупі продукту з Єгипту знайшли небезпечну кількість афлатоксину, що є сильною отрутою та може викликати сильну алергію та злоякісні пухлини. Відтак, українців закликають бути обережними.
  • На українських прилавках знайшли печиво з небезпечною речовиною, що викликає жахливі наслідки, навіть параліч. Печиво вже вилучили з продажу,  але закликають українців бути уважними.