На Волині мама двох дітей створює пишні букети з мильної піни

На Волині мама двох дітей створює пишні букети з мильної піни

У домі Олени Кузьмич із Піщаного на Волині живуть казкові гноми та навіть взимку барвисто й ароматно цвітуть троянди, ромашки, тюльпани тощо… Їх не треба поливати чи пересаджувати, вони не бояться шкідників і хвороб. А все тому, що «виростають» у пишні букети… із мильної піни. Такі квіти з точністю відтворюють живі рослини, ніколи не в’януть, завжди пахнуть, гармонійно доповнять будь-який інтер’єр, можуть стати чудовим засобом для купання та водночас вишуканим і практичним подарунком.

Про це пише Любешівська газета «Нове життя».

Уже другий рік мама двох дітей займається цією натхненною справою. За технологією спеціальним пристроєм мило збивається до дуже щільної піни та розливається в форму по окремих деталях, які потім з’єднують між собою. Вкраплення ефірних і косметичних масел, а також відповідних безпечних для тіла барвників, можуть надати виробу реалістичного кольору та аромату.

Спочатку жінка склеювала кожну квіточку з окремих пелюсток, філігранно вдихаючи в них живий вигляд. Тепер же, аби зекономити час та кошти (адже формочки досить дороговартісні й, поки збереш їх колекцію для різних рослини, набіжить кругленька сума), почала замовляти готові мильні пуп’янки й складати їх у композиції разом з іншими оздоблювальними елементами.

Навіть якщо з певних причин людина пізніше не захоче використовувати їх як засіб гігієни і захоче позбутися, то, потрапляючи у природне середовище, ці квіти не перетворюються у купу сміття, а з першими проливними дощами розтануть, як сніг на сонці.

На Волині мама двох дітей створює пишні букети з мильної піниНа Волині мама двох дітей створює пишні букети з мильної піни

Зараз у доробку майстрині понад 300 мильних квіткових композицій. Їх вартість стартує від 100 гривень. Клієнт може зробити індивідуальне замовлення під конкретну подію у певній кольоровій гамі. Хоча створює Олена Кузьмич і їстівні букети – може скомпонувати естетичний витвір як із солодощів, так і з сирків із ковбасами.

– Мені завжди хотілося займатися чимось творчим, особливо провівши роки у декретній відпустці. Спочатку для себе щось виготовила, потім друзям. А там спрацювало “колективне радіо” аж до Одеси й навіть за кордон. Так почала в домашніх умовах заробляти на життя, – розповідає вона.

Квіти — не єдине  захоплення молодої жінки. Вона також вишиває бісером і шиє інтер’єрні іграшки. Так, вмілі руки та фантазія Олени перетворюють звичайний клаптик тканини, дріт, картон і синтепон у метрових новорічних та пасхальних гномиків, що у європейських країнах давно стали невід’ємним святковим декором.

На Волині мама двох дітей створює пишні букети з мильної піни

– Близько 150 моїх гномиків вже роз’їхалися не лише теренами Волині, але й по Україні, були замовлення навіть із Польщі. Зазвичай роблю одразу пару – хлопчика і дівчинку, вартість яких коливається в межах 700 гривень. Хоча справа й потішна, але не надто прибуткова: затрати на виріб та витрачений час не завжди виправдані. А за вищими цінами наші люди купувати їх не будуть, особливо в період війни. Тому перейшла на букети, які компонувати можна швидше й авдиторія поціновувачів у них значно ширша, – пояснює майстриня.

Можливо, з часом таке хобі переросте у великий родинний бізнес: з’явиться власний магазин-майстерня, на полицях котрого буде красуватися широкий асортимент хенд-мейд декору та інсталяцій. А поки, в умовах воєнного стану, це рукоділля стало і розрадою для творчої жінки, і непоганим підробітком для молодої сільської сім’ї.

Іванна ГАЙДУЧИК,

село Піщане.

Читайте також: 

  • Мама двох дітей з Луцького району вирощує понад 400 сортів фіалок у себе вдома
  • Не зупиняє «виробництво» навіть, коли немає світла: волинянка започаткувала створення «кікімор»

Можливо зацікавить