Рада ЄС затвердила виділення 1 мільярда євро на боєприпаси для України

Рада ЄС затвердила виділення 1 мільярда євро на боєприпаси для України

У четвер, 13 квітня, Рада Європейського Союзу схвалила виділення 1 млрд євро у рамках Європейського фонду миру (EPF) для підтримки Збройних сил України.

Про це повідомила пресслужба Ради, пише «Європейська правда». 

Цей крок дозволить ЄС відшкодувати державам-членам витрати на боєприпаси, передані Україні з наявних запасів або внаслідок зміни пріоритетів у існуючих замовленнях у період з 9 лютого до 31 травня 2023 року.

Сьогоднішнє рішення втілює першу частину угоди Ради ЄС від 20 березня 2023 року про тривекторний підхід, спрямований на прискорення постачання та спільних закупівель артилерійських боєприпасів.

«Сьогоднішнім рішенням ми вводимо в дію першу частину історичної угоди, досягнутої лідерами ЄС, щодо підтримки негайного постачання артилерійських боєприпасів для українських збройних сил на суму 1 мільярд євро», – прокоментував Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики.

Немає кращої демонстрації єдиної рішучості та прагнення ЄС продовжувати підтримувати законне право України на самооборону проти жорстокого російського агресора, додав Боррель.

Читайте також:

Треба збудувати міст: на Волині обговорили, яким має бути новий пункт пропуску з Польщею 

• Зеленський назвав умову гарантії від нових агресій Росії

• Польща приєдналась до спільних закупівель боєприпасів для України: які країни у списку

Можливо зацікавить