Треба збудувати міст: на Волині обговорили, яким має бути новий пункт пропуску з Польщею 

Треба збудувати міст: на Волині обговорили, яким має бути новий пункт пропуску з Польщею 

На Волині відбулась зустріч керівництва області та Люблінського воєводства з питань побудови нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже» і перспектив транскордонного співробітництва. Для того, аби цей проект реалізувати, необхідно звести міст через річку Західний Буг. 

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Зустріч представників області з делегатами Люблінського воєводства відбулась на Шаччині, де, власне і планується новий пункт пропуску «Адамчуки-Збереже». Раніше цей пункт пропуску діяв у Європейські дні добросусідства. Тоді тимчасовий перехід за кілька днів перетинало до 50 тисяч людей. Про відкриття пункту пропуску на декілька місяців велися перемовини ще до 24 лютого 2022 року.  

Проєкт нового пункту пропуску передбачає будівництво мосту через річку Західний Буг з облаштуванням автомобільного сполучення (вантажоспроможністю до 3,5 тонн) та організацією пішого руху.  

Голова Волиньради Григорій Недопад зазначив, що про будівництво пункту пропуску «Адамчуки-Збереже» йдеться більше 10 років.  

«Повномасштабна війна лише загострила цю потребу не тільки для прикордонної Волині, але й держави загалом, бо порушення морської та авіаційної логістики спричинило велику завантаженість діючих пропускних пунктів, а саме через нашу область пролягає найкоротший шлях до країн ЄС», - зазначив він. 

Очільник Люблінського воєводства Лех Справка констатував, що стратегія транскордонної співпраці Польщі уже враховує і плани повоєнної відбудови України, зокрема, розширення транспортної інфраструктури, в тому числі розбудови залізничного і швидкісного сполучення, збільшення мережі пунктів пропуску, будівництво терміналів, складів та логістичних хабів, а також включення України до міжнародних господарчих організацій.  

«І це лише частина завдань, які стоять перед Люблінським воєводством та Волинською і Львівською областями», - окреслив перспективу воєвода.  

Він також повідомив, що вже подана заявка на фінансування ЄС побудови неподалік Дорогузька нового автомобільного терміналу (вартістю 450 млн злотих), який дозволить суттєво розвантажити міжнародний пункт пропуску «Ягодин-Дорогузьк».

Під час презентації перспектив автопереходу «Адамчуки-Збереже» зазначалося, що інвестиції, пов’язані з використанням прикордонного потенціалу, матимуть вплив на розвиток не тільки прикордонних громад, а й регіонів в цілому. Головні сфери співпраці: господарська, транспортно-логістична, культурно-історична, туристична, а також природно-заповідна, оскільки на обох прикордонних територіях функціонують національні парки – Шацький і Поліський.  

За підсумками обговорення сторони домовилися надіслати до Міністерств закордонних справ Польщі та України листи про спільну волю Люблінського воєводства та Волинської області у намірах будівництва нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже», а також створити спільну робочу групу з просування і реалізації цього проєкту. Воєвода Люблінській Лех Справка вважає за доцільне не обмежуватися лише туристичними потоками, а планувати цей перехід як вантажний пункт пропуску.

Треба збудувати міст: на Волині обговорили, яким має бути новий пункт пропуску з Польщею Треба збудувати міст: на Волині обговорили, яким має бути новий пункт пропуску з Польщею Треба збудувати міст: на Волині обговорили, яким має бути новий пункт пропуску з Польщею 

Читайте також:

Можливо зацікавить