«Ремонти доріг, розширення кладовища та затоплення міста»: як живе комунальний Луцьк у воєнний час

«Ремонти доріг, розширення кладовища та затоплення міста»: як живе комунальний Луцьк у воєнний час

З запровадженням у країні воєнного стану Кабмін зупинив фінансування капітальних ремонтів. Відчув це і Луцьк. Зокрема, у місті не встигли завершити ремонт проспекту Волі, а також доведеться до нашої Перемоги зачекати з запланованими капітальними роботами на дорогах та у дворах. 

Але попри це деякі роботи у місті проводяться, хоч і дається це складно через недостатність фінансування. Чим живе сьогодні комунальний Луцьк та на що найчастіше нарікають лучани з ВСН поділився очільник департаменту житлово-комунального господарства Луцька Микола Осіюк.

- Які поточні ремонти доріг та дворів заплановано до кінця року у місті?

- Сьогодні у Луцькій громаді ремонтують дороги, наразі уже заасфальтовано близько 3 тисяч м2. Максимально намагаємося підготувати місто до зимового періоду. Проте деколи підрядники зазначають, що виконуватимуть роботи за сприятливих погодніх умов, і тому доводиться з кожним особисто спілкуватися, аби знати ситуацію. Також багато чого залежить від умов оплати, адже на сьогодні цей напрямок складно фінансується і з казначейства цього місяця кошти ще не виходили. 

- З міського бюджету планують виділити 15 мільйонів гривень на дороги. На що саме підуть ці гроші?

- На поточний ремонт, утримання та підготовку доріг Луцької громади до зимового періоду. Зокрема, це буде асфальтування ям та закидка швів аби дороги у цей період були в належному стані. Хоч зараз і воєнний стан, але мусимо проводити тендери.  

- Чи відомо коли завершиться ремонт на проспекті Волі?

- Декілька днів тому там провели підсипку виїздів, і наразі усі роботи по капітальному ремонту цього проспекту призупинені. Адже відповідно до рішення Кабміну, фінансування усіх ремонтних капітальних робіт призупинено на рівні країни. 

- Де у місті найпроблемніші ділянки серед доріг, дворів та будинків, які потребують термінового ремонту?

- На мій погляд критичних об'єктів у місті немає. Ми намагаємося максимально усе робити, десь ямковий ремонт, десь управителів змусити відремонтувати дах чи будинок.

- На що найчастіше скаржаться лучани?

- По-різному буває: під час дощу скаржаться на ями, прибирання, мережу зливової каналізації, а вона була ще розрахована на забудову радянського союзу. Якоїсь конкретної статистики немає, усе ситуаційно. Ми щодень реагуємо на ці заяви. Я навіть завів собі спеціальну папку, де фіксую скарги, які надходять на «гарячу» лінію міськради та їх щоденне вирішення.

- Під час сильних дощів часто затоплює ділянку дороги на проспекті Відродження, біля міської лікарні та РАЦСу. Що з цим робити?

- Біля РАЦСу цьогоріч не було підтоплень, натомість у районі поліклініки збирається вода. Це пов'язано з великою кількістю забудов на території Липин Підгайцівської громади. І під час дощів вся вода аж з Теремнівської йде на проспект Відродження. А там проходить ще зливова каналізаційна труба діаметром 60 сантиметрів, яка не справляється з такою кількістю опадів. Адже при будівництві цього проспекту її мало вистачити, але це велика ділянка з якої вся вода сходиться в одне місце - від кільця Північного ринку, половини проспекту Молоді й частина Відродження. Зараз там потрібно прокласти нову трубу діаметром 80 сантиметрів або ж метр, яка зможе прийняти цю воду.

На сьогодні замовлено проект капітального ремонту Відродження, куди входить і прокладання нової зливової труби. Але наразі усі роботи призупинені згідно з урядовою постановою. Сподіваюся скоро буде Перемога і ми будемо відновлювати Україну та покращувати наше місто.

- Лучани часто нарікають на зупинку ліфтів, з чим це пов'язано?

- Зараз зупинені близько 30 ліфтів на капітальний ремонт, але фінансування цих робіт відбувається лише в поодиноких випадках знову ж таки через вищевказану постанову. Загалом старі ліфти потрібно капітально ремонтувати кожні чотири роки, а нові - після 25-и років експлуатації. Але якось знаходимо кошти і проводимо певні роботи. Загалом у місті 30% ліфтів, які потребують ремонту. 

- У лучан сьогодні зростають борги за комуналку, чим це може загрожувати?

- Є прохання вчасно оплачувати за житлово-комунальні послуги, особливо за воду, опалення, вивіз сміття, бо наші комунальні підприємства потребують цього, і їхні працівники подекуди несвоєчасно отримують зарплату, йде затримка з закупівлею паливно-мастильних матеріалів, ремонтом техніки та й взагалі складно подекуди забезпечити якісне надання послуг.

- Сьогодні місто чи не щодень зустрічає загиблих Героїв, яких ховають на міському кладовищі у Гаразджі. Чи планується його розширення?

- Наразі це питання на цей рік та наступний вирішено. Ми за міські кошти докупили декілька гектарів землі, і ситуація врегульована. Хоч і складно про це казати, але місця на кладовищі вистачає. Крім того, до нас перейшли кладовища з приєднаних громад. Будемо сподіватися, що ситуація покращиться і щороку буде все менше помирати людей.

Нагадаємо, раніше Микола Осіюк розповів як обласний центр Волині готується до цьогорічної зими, чи враховують комунальники можливі надзвичайні ситуації, та на що планують витратити понад 4 мільйони гривень.

Текст: Юлія АНТОНЮК

Фото: Ольга ЮСКОВЕЦЬ

Можливо зацікавить