Розмитнив вантажівки з недостовірними документами: волинського митника судять за службову недбалість

Розмитнив вантажівки з недостовірними документами: волинського митника судять за службову недбалість

Волинського митника звинувачували у службовій недбалості, але нещодавно виправдали. Правоохоронці переконані, що кілька років тому тодішній інспектор митного поста «Луцьк» розмитнив вантажівки й не перевірив дійсну дату їх першої реєстрації. Через це державний бюджет недоотримав митних платежів. Суд першої інстанції виправдав інспектора, а от прокурори подали апеляцію.

Оформив три вантажівки й опинився на лаві підсудних. Інспектора МП «Луцьк» Олександра Ліпича почали судити з 2019 року. За версією слідства, він розмитнив вантажівки з недостовірними документами.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс», передає ІА «Волинські новини».

«У правовстановлювальних документах на транспортні засоби іноземної держави здійснено виправлення в даті першої реєстрації транспортних засобів, що, своєю чергою, призвело до неправильного митного оформлення, неправильного визначення митних платежів. Штучно створено обставини, які вказують на те, що транспортні засоби використовували менш ніж п’ять років на момент їх митного оформлення», – розповів прокурор Андрій Стасюк.

Звинувачувати митника взялися навіть в Офісі Генпрокурора.

«Ліпич не здійснив належну перевірку правильності визначення митної вартості, не провів перевірку відомостей, що містяться в документах, які підтверджують митну вартість товарів, не опрацював ретельно документи для оцінки наявності підстав для запиту додаткових документів, як це передбачає ст. 53 Митного кодексу України. Ліпич не перевірив наявності розбіжностей у документах на транспортний засіб відносно календарного та модельного року виготовлення автомобіля», – зачитав суддя Волинського апеляційного суду Петро Борсук.

Спочатку правоохоронці розпочали кримінальну справу щодо зловживання службовим становищем. Вважали, що завдана державі шкода є тяжкою. Санкція статті передбачає від трьох до шести років ув’язнення. Але стали розслідувати й перекваліфікували. Тепер правоохоронці переконані, що була службова недбалість. Прокурор просить рік обмеження волі. Однак суму збитків не озвучив.

«На думку сторони обвинувачення, на той час це охоплювалося єдиним умислом і тому збитки формувалися в одній сумі, що становило тяжкі наслідки. Зараз у ході судового розгляду було змінено обвинувачення на ч. 1 ст. 367, зокрема службова недбалість. Це три окремі епізоди злочинної діяльності. Суттєва шкода», – сказав прокурор Андрій Стасюк.

Нещодавно суд першої інстанції виправдав Олександра Ліпича. Мовляв, у його діях відсутні подія і склад кримінального правопорушення.

Захисник митника вважає, що розгляд справи тривав так довго саме з вини прокурорів, «які не забезпечили явку свідків, які не мали жодного стосунку до провадження, які не надавали інші документи».

Захисник Сергій Степанюк переконує колегію суддів, що митник до ймовірного порушення не має жодного стосунку: «Те, що стосується недоборів, несплати митних платежів і невідображення правильного року виготовлення транспортного засобу в технічних документах, вказує на те, що, зрештою, не Ліпич і не митні органи можуть бути винні в цій ситуації, а винен декларант. Підприємство «Авто імпорт групп», яке надавало ці документи. Декларування здійснювалося в електронному вигляді. І взагалі інспектор митниці будь-яких відомостей не міг вносити. Він сприймав ту інформацію і ті документи, які йому надавали».

«Прошу визнати мене невинуватим і підтримати рішення попереднього суду», – зазначив митник Олександр Ліпич.

Чому ж взагалі проти інспектора порушили не одну, а дві кримінальні справи? Адвокат вважає, що вони надумані.

«Вони є цілком надуманими і штучними саме для цього створення видимості протидії корупції в митних органах», – впевнений Сергій Степанюк.

Суддя зауважує, що в цій справі вже закінчилися строки давності притягнення до кримінальної відповідальності. Проте Олександр Ліпич хоче, аби його визнали невинним. Порадившись, судді вирішили повернути справу на повторний розгляд.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Батьки зловживають алкоголем: у Луцьку з’ясовують причини смерті 2-річного хлопчика
відео

Батьки зловживають алкоголем: у Луцьку з’ясовують причини смерті 2-річного хлопчика

поховання військового
фото

Дві донечки ніколи більше не побачать татка: напередодні Великодня на Волині попрощались з Героєм Олександром Муковським

на щиті
фото

Дві втрати в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Руслан Сулім

пологи

На Волині жінка народила доньку у «швидкій»

поховання військового

Трагічний Великдень: у переддень великого свята на Волині прощатимуться з Героєм Віталієм Лесиком

Yaktak Небо
відео

Про безмежність, мудрість і вічність: відомий співак з Волині Yaktak випустив нову колаборацію

Погода заморозки

Заморозки повертаються? Волинян попередили про похолодання

горить авто
відео

У Луцьку під час руху загорівся автомобіль

поранення війна

Замість свята - жалоба: на Волині у переддень Великодня прощатимуться із Героєм Іваном Толочком