Що буде з Гостинним двором Прайзлерів: 500 лучан прийшли на обговорення, але тривога перервала захід

Що буде з Гостинним двором Прайзлерів: 500 лучан прийшли на  обговорення, але тривога перервала захід

Через оголошену повітряну тривогу у Луцьку перервались громадські слухання, на яких вирішували долю історичної будівлі в Старому місті - Гостинного дому Прайзлерів.

Захід відбувався у п‘ятницю, 27 січня, у луцькому Будинку культури.

На слуханнях зареєструвалося 447 лучан.

Ініціатор обговорення - Луцька міська рада - запропонувала розглянути варіант державно-приватного партнерства, в рамках якого проведуть реконструкцію приміщення та передадуть його в управління приватного інвестора.

На слуханнях також були присутні представники молодіжної Громадської організації «Семиярусна гора», які донедавна використовували дворик поруч із приміщенням Гостинного двору для проведення своїх заходів.

Що буде з Гостинним двором Прайзлерів: 500 лучан прийшли на  обговорення, але тривога перервала захід
Дворик Гостинного дому Прайзлерів, який використовувала молодіжна організація

Проте їхню пропозицію про продовження співпраці із містом більшістю голосів не підтримали. 

Першим заслухали архітектора Володимира Цапюка, який представляв молодіжну організацію. Він зауважив, що місто поки не показало достойного прикладу реставрації історичних пам‘яток, натомість сусідні квартали мають або псевдоісторичний вигляд після відбудови, або розвалюються.

Позицію міста озвучила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, яка насамперед зауважила, що будівлі в Старому місті не належать міській раді і є в розпорядженні держави. Гостинний двір - виняток, адже у 2018 році будівлю передали на баланс міста.

«Гостинний двір - це пам‘ятка архітектури місцевого значення, збудована на початку 20 століття. Це була головна вулиця міста, на якій було перше вуличне освітлення, а поруч був розташований муніципалітет. До початку другої світової війни тут був готель із рестораном, будівля належала волинському чеху Володимиру Прайзлеру. Після війни будівля використовувалась за різним призначенням і за останні роки занепала. За висновком експертів, вона не придатна до використання і скоро руйнування стануть критичними», - розповіла Ірина Чебелюк.

За її словами, лише на укріплюючі роботи потрібно не менше 8 млн грн, і відновити будівлю силами міського бюджету неможливо.

Виступ Ірини Чебелюк перервав сигнал повітряної тривоги і громадські слухання зупинили.

Нагадаємо, торік громадська організація «Семиярусна гора» з дозволу міської ради облаштувала публічний простір на території Гостинного двору. Проте 23 грудня 2022 року в Луцьку мурал з логотипом Гостинного двору знесли. У міськраді, свєю чергою, переконували, що дія меморандуму, який підписали з громадською організацією, завершувалась 31 грудня, а знесена будівля, на якій був мурал - старий гараж, який не має історичної цінності.

Крім того, за інформацією місьради, для території будуть шукати інвестора. 

Історична довідка: гостинний двір Прайзлерів, або Гостинний двір - пам’ятка архітектури початку XX століття у Луцьку. Комплекс будівель знаходиться в Старому місті на вулиці Кафедральній 4, по дорозі від замку Любарата до Лютеранської кірхи.

На його місці до пожежі 1617 року стояв православний храм на честь покровителя міста святого Миколая, а згодом до пожежі 1781 року - монастир боніфратрів. Після Першої світової війни родина волинських чехів Прайзлерів надала йому функції готелю, ресторану, сільськогосподарського магазину та чеського клубу. Популярними були в ресторані музиканти-караїми. Після 2-ї Світової війни в будинку розмістили аптечне управління та медичний коледж.

Читайте також: 

Можливо зацікавить