Солдата ЗСУ засудили на 5 років за відмову їхати під Бахмут

Солдата ЗСУ засудили на 5 років за відмову їхати під Бахмут

У Дружківці  Донецької області солдата 54-ї механізованої бригади Максима Єрмілко засудили до п’яти років позбавлення волі за відмову виконати наказ про передислокацію під Бахмут. 

Про це повідомляє 368.media з посиланням на вирок місцевого суду.

У липні минулого року гранатометник Єрмілко знаходився на території тилового пункту управління батальйону. Там він отримав від начальника штабу розпорядження в складі зведеного загону висунутись для виконання бойового завдання на глибину взводних пунктів в район оборони. Солдат відкрито відмовився виконати зазначений наказ капітана.

Єрмілко провину визнав частково. Він пояснив, що у березні отримав осколкове поранення ноги й руки. Його відправили до шпиталю у Первомайськ. Через два тижні після закінчення лікування, йому сказали, що осколки залишились, але вони або приживуться, або самостійно вийдуть. Потім його знову відправили на позиції.

У квітні гранатометник приїхав у військову частину. Позиції бригади були на смт Мар’їнка. Там він знаходився з квітня по 14 липня. Позиції не були належним чином облаштовані, вони їх облаштовували самі. Взагалі не було тилових позицій, ніхто навіть не думав підготувати позиції. Ротацію їм не провели.

Він відмовився йти на позиції у зв’язку з тим, що у нього був поганий психологічно-моральний стан. Їх зібрали та оголосили наказ їхати під Бахмут. Сказали, що ротації не буде, оскільки вони змінюють іншу бригаду, яку вже розбили. Він був здивований, обурений, почав розмовляти на підвищених тонах.

Єрмілко наполягав на тому, що їм треба відпочити, набрати людей, зробити злагодження. Злагодження відбувається 2-3 місяці. Після того, як він відмовився виконувати наказ, їх повезли у смт Олексіїво-Дружківка, а ті солдати, що не відмовились — поїхали на позиції. Його думка щодо виконання наказу, не змінилась, він був не готовий вийти на позиції. Після ВЛК йому сказали, що він придатний до військової служби. Після його відмови виконувати наказ, керівництво записало це на відео та передали до прокуратури. Він визнає вину частково, тому що він розумів, поїхати на позиції — це вірна смерть, оскільки у них не було підтримки артилерії.

Згідно з показів свідків солдат свою відмову нічим не обґрунтував. В той час на Бахмуті штурмових дій не було, вони розпочались у вересні 2022 року. Всього їхати на нове місце дислокації відмовилось семеро вояків.

Єрмілко визнали винним та призначили покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі.

Читайте також:

Можливо зацікавить

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Війна Волинь
відео

Три трагічні звістки в громаді за тиждень: на Волинь востаннє повернувся Герой Іван Войчук

Переконує, що вдарив у відповідь: на Волині за бійку судять відомого кікбоксера

Переконує, що вдарив у відповідь: на Волині за бійку судять відомого кікбоксера