«Своїх дітей няньчити не довелося, але любив племінників, як власних»: спогади про Героя з Волині Михайла Михальчука

«Своїх дітей няньчити не довелося, але любив племінників, як власних»: спогади про Героя з Волині Михайла Михальчука

Рідні 49-річного Михайла Михальчука із села Мала Глуша Камінь-Каширської громади, поділилися спогадами про Героя, який загинув у боротьбі за незалежність України.

Виріс Михайло у великій родині, був середульшим серед п’яти дітей. Матір самостійно виховувала їх, працювала в колгоспі, - пише газета Полісся.

Непрості обставини часто давали гірчинку в безтурботне дитинство. Змалечку могли покладатись тільки самі на себе, старались заробляти допоміжну копійчину в сім’ю. Михайло ще паспорта не мав, як вже почав їздити на заробітки. Спочатку на буряки, потім скиртувати солому, а там подався на будівельні роботи. У 1991-1993 роках, як свого часу й ще троє його братів, відслужив «строчку». Ніколи не соромився висловлювати свою проукраїнську патріотичну позицію, навіть коли їздив на роботу в Росію. А лютий 2022-го став для нього останнім переломним моментом, без будь-якої можливості відновлення міждержавних взаємин.

Тож уже в березні вирушив до військкомату та записався у добровольці. Проте покликали його до війська аж у вересні. На фронт відправився у складі 14-ої окремої механізованої бригади. А 22 березня 2023 року у запеклих боях на Харківщині його життя обірвалося. Тепер йому назавжди 49…

«Досі пам’ятаю, юнаком в армію він йшов 18 грудня. Адже ми обоє з ним народилися цього ж числа з різницею в три роки. Хоча у паспорті в Михайла було помилково написано «8-ме». Тому завжди відзначали із ним разом день народження. І навіть у 2022 році, будучи на фронті, брат вмикався по відеозв’язку. Так ми востаннє відсвяткували разом нашу спільну дату. І уже, на жаль, не зустрінемо його 50-літній ювілей…», – каже брат воїна Юрій Михальчук.

26 березня громада Малої Глуші прощалася зі своїм захисником. Над вуличками, встеленими хвоєю, незліченно майоріли рядами державні стяги. Так в останню дорогу, з усіма почестями, односельчани проводжали Героя-земляка. Та немає таких дій чи слів, які би змогли розрадити горе родини. Нема таких ліків, аби загоїти материнське серце. Доля не раз несправедливо випробовувала його на міцність. Спочатку життя одного з синів забрала вода, потім ще один не вернувся із заробітків з Росії, а тепер війна відібрала ще й Михайла.

«Він був дуже ідейним та людиною слова. Так склалося, що своїх дітей йому няньчити не довелося. Але він дуже любив моїх чотирьох синів й доньку сестри, як власних. Не раз був для нас тим світлим променем допомоги у скрутні часи. Із моїм чотирирічним Михайликом часто спілкувався в онлайн-режимі навіть з передової. Якось пообіцяв йому придбати телефон. Мав на Великдень прийти у відпустку та привезти подарунок особисто дитині. Однак приїхав додому вже у домовині. Проте обіцяний подарунок від дядька племінник таки отримав: заповіт воїна виконала його наречена. І є тепер у малого Михайлика телефон, але нема вже більше кому ним дзвонити…», – розповідає Юрій з нерозумінням, як пояснити хлопчику, що дядько-тезка трубку вже не підніме, він назавжди полетів до Бога…

Іванна ГАЙДУЧИК

Читайте також:

Можливо зацікавить

війна загибель

Війна забрала життя двох рідних братів: історія родини з Волині

поховання військового

Дві втрати в громаді за тиждень: на Волині попрощаються із Героєм Леонідом Ковальчуком

На щиті Волинь
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Михайла Мельницького та Тараса Миронова

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук. Оновлено

на щиті

Не встиг відзначити 50-річний ювілей: до Луцька «на щиті» повернеться Герой Юрій Сілюк. Оновлено

На щиті Луцьк

«На щиті»: до Луцька востаннє повернуться полеглі на війні Герої

Вербна неділя поховання
відео

Скорботна Вербна неділя: на Волині попрощались з Героєм Романом Кондратюком

рецепт
відео

Давня волинська страва: розповіли рецепт мандричків

війна смерть

Дві трагічні звістки в громаді за два дні: обірвалось життя Героя з Волині Андрія Семенюка