Тієї доби виклалися на 200%: рятувальники розповіли, як гасили нафтобазу у Луцьку

Тієї доби виклалися на 200%: рятувальники розповіли, як гасили нафтобазу у Луцьку

83 рятувальники працювали над тим, аби погасити нафтобазу у Луцьку, яку росіяни обстріляли 27 березня. Вдягнені у спеціальні костюми та без спочинку, вони боролися із чи не найбільшою пожежою, яка траплялася в обласному центрі.

17 вересня в Україні відзначатимуть день рятівників.Тож журналісти поспілкувалися із волинськими рятувальниками, які працювали на наймасштабнішій пожежі у Луцьку - на обстріляній росіянами нафтобазі, йдеться у сюжеті 12 каналу.

Ту добу на нафтобазі називають пеклом. Рятувальники гасили вогонь із вечора 27 до ранку 28 березня - вони не їли, не пили і не знімали амуніцію. Як зізнаються рятувальники, це було страшно і напружено.

Ракета влучаила в нафтобазу під час повітряної тривоги. Пожежники чекали на вулиці Єршова до її відміни. На той час вони вже мали інформацію про те, чи були на місці люди, та налагодили із ними контакт.

Після розгортання техніки знову завила повітряна тривога. Тож пожежники мусили вивезти всю техніку та чекати на завершення тривоги, а тоді братися до гасіння.

Рятувальники були одягнені у спеціальні тепловідбивні костюми вагою близько 7 кг, та спеціальні накидки. Складність була у тому, що вікно для огляду у такому костюмі дуже обмежена.

Пожежа такої складності для більшості рятувальників - перша в житті. В вишах вчать гасити «класичну» пожежу з одним отвором в резервуарі. Натомість на нафтобазі було багато місць витікання, адже обстріли перетворили резервувар в решето. Тож гасили його, тривалий час борючись із постійним витіканням палива.

Можливо зацікавить