У Луцьку пара з Донеччини отримала грант і відкрила італійську кав'ярню

У Луцьку пара з Донеччини отримала грант і відкрила італійську кав'ярню

Скориставшись можливістю від держави – грантом на відкриття власної справи – Сергій Толчин та Кристина Гусєва з Донеччини відкрили у Луцьку італійську кав'ярню. Вони випадково дізналися про програму від «єРобота», у той самий день заповнили заявку та подали документи. І от вже близько 5 місяців лучани і гості можуть завітати на запашну преміальну каву у «Vescovi».

Про кроки до отримання гранту від держави на успішний початок або розвиток власної справи під час пресконференції розповіла директорка Волинського обласного центру зайнятості Алла Куцин. На ній же Кристина Гусєва поділилася своєю історією відкриття кав'ярні, де і відбулося спілкування.

До слова, головною державною грантовою програмою для стимулювання бізнесу в умовах війни є урядовий проєкт «єРобота», що передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та для навчання. Одним із напрямків проєкту є мікрогранти для створення власного бізнесу. 

Як розповіла очільниця центру зайнятості, на Волині упродовж 2022-2023 років позитивне рішення в отриманні гранту отримало 149 осіб: це 122 у 2022-му та 27 у 2023-му. За цей час мікрогрантів видали на суму 34,9 мільйона гривень та створили 166 робочих місць.

У Луцьку пара з Донеччини отримала грант і відкрила італійську кав'ярню

Зі 149 осіб 38 людей започаткували власну справу, а 111 розширили діяльність. Це кав'ярні, станції технічного обслуговування автомобілів, магазини продовольчих товарів, фаст-фуди, салони краси та барбершопи тощо.

За словами Алли Куцин, на Волині серед учасників програми отримали схвальну відповідь на заявку 9 осіб з інших областей України. Це люди з Донецької, Харківської, Київської та Луганської областей.

Наприклад, Оксана Макарова із Маріуполя виготовляє вироби з епоксидної смоли та відкрила швейний цех, а Ганна Карамишева-Борисенко з Харкова відкрила дитячу медіашколу «COOL Media School». Серед отримувачів гранту є і Сергій Толчин із дружиною Кристиною Гусєвою, що з Покровська на Донеччині і які відкрили в Луцьку італійську кав'ярню «Vescovi».

У Луцьку пара з Донеччини отримала грант і відкрила італійську кав'ярнюУ Луцьку пара з Донеччини отримала грант і відкрила італійську кав'ярнюУ Луцьку пара з Донеччини отримала грант і відкрила італійську кав'ярнюУ Луцьку пара з Донеччини отримала грант і відкрила італійську кав'ярню

Насправді Кристина родом з Ковеля, але з чоловіком вони жили на Донеччині. Там теж мали власний заклад із такою ж назвою, а 1 березня, каже, повинен був відкритися ще один у Маріуполі. У приміщення вже завезли все обладнання, але після початку повномасштабного вторгнення подружжю довелося виїздити ні з чим, лишаючи все там.

Жінка зауважує, що про таку можливість дізналися випадково, почувши розмову інших. Того ж дня розповіла чоловікові, вони відразу заґуґлили й відправили заявку, а за трохи дізналися, що стати тими, хто отримав грант.

Кав'ярня, яку вони створили і яка існує вже з січня, має назву «Vescovi». Кристина розповідає, що назва така ж, як найменування преміальної італійської кави.

«Насправді назву закладу вигадала не я – вона створена Джимо Вескові ще у 1922 році. Це однойменна назва преміальної італійської кави. Оскільки я її всім серцем люблю, то іншої назви не уявляла. Крім цього, я співпрацюю з компанією, яка є офіційним представником Vescovi в Україні. Вони дозволили нам так назватися, дали увесь фірмовий посуд з італійської порцеляни, - розповідає жінка і додає: Це – такий куточок Італії в Україні. Це – кафе сніданків, італійської кави й української гостинності»

У Луцьку пара з Донеччини отримала грант і відкрила італійську кав'ярню

Як пояснює директорка обласного центру зайнятості, заявку на грант для створення або розвитку власного бізнесу можуть подати майбутні підприємці, чинні ФОПи або юридичні особи. Отримати мікрогрант від 50 до 150 тисяч гривень можна за умови створення 1 робочого місця, а від 50 до 250 тисяч гривень – не менше, як 2-х робочих місць. 

Грант включає до 60% придбання обладнання, 10% – рекламні послуги, 20% – лізинг, оренду будівельних площ. Не можна отримати мікрогрант на бізнес, що передбачає продаж алкоголю і тютюну, а також потрібно, щоб сировина, придбана у межах гранту, перетворювалася у продукт, який буде продаватися, а не використовувалася для прямого продажу.

За словами Алла Куцин, для того, щоб подати заявку на отримання гранту для успішного початку або розвитку власної справи, потрібно: скласти бізнес-план, подати документи через Дію, захистити свій бізнес-план, отримати рішення й відкрити рахунок у банку, а вже згодом отримати кошти й творити власну справу.

Читайте також:

Можливо зацікавить