У скільки лучанам обійдеться кутя до святкового столу і якою буде багата вечеря

У скільки лучанам обійдеться кутя до святкового столу і якою буде багата вечеря

За традиціями на Щедрий вечір заведено готувати багату вечерю. У кількості страв на ньому не обмежують, але обов'язково там має бути кутя. Її ж на Маланку готують не пісною, як на Святвечір, а щедрою, додаючи родзинки, чорнослив, мак і багато меду. 

Видання ВСН вирішило дізнатися, у скільки лучанам обійдеться кутя до святкового столу на Щедрий вечір, зважаючи на підвищення цін на продукти.

Кутю на Завокзальному ринку продають у трьох видах: перший - крупа, другий - відварена, 3 - відваренаі заправлена начинкою кутя. Стакан першої обійдеться у 7-8 гривень, відварена вартує близько 10 гривень, а вже готова з начинкою - 25 гривень.

Щодо наповнення куті, то, наприклад, 100 г маку коштують 20 гривень, родзинок - 15, чорносливу - 13-20 гривень. Ще є й інші додатки: 100 г цукатів - 25 гривень, горіхів - 20 гривень, шипшини - 15 гривень.

Півлітри меду можна купити за 100 і 120 гривень.

У скільки лучанам обійдеться кутя до святкового столу і якою буде багата вечеряУ скільки лучанам обійдеться кутя до святкового столу і якою буде багата вечеряУ скільки лучанам обійдеться кутя до святкового столу і якою буде багата вечеряУ скільки лучанам обійдеться кутя до святкового столу і якою буде багата вечеря

Ще часто на святковий стіл варять узвар - солодкий напій із сухофруктів: як-от яблук, груш, чорносливу. 

Ціни півлітрової банки сушених яблук коштує близько 10-20 гривень, тоді як стільки ж засушених груш можна придбати за 15 гривень. 

У скільки лучанам обійдеться кутя до святкового столу і якою буде багата вечеря

Люди на ринку, що закуповувалися продуктами, кажуть, що стіл на Маланку залежить від бажання і фантазії людей. Хтось хоче заповнити його стравами повністю, дехто не планує готувати в цей день багато, а хтось йтиме у цей вечір до батьків, тому займатися приготуваннями не буде.

Пані Лариса розповіла, що цьогоріч готуватиме 12 страв і на Щедрий вечір.

«Цьогоріч буде печена ковбаскаа, холодець, запечемо окіст. Ще буде картопля, відкриємо мариновані грибочки. До 12 страв підженемо салатиками і бутербродами», - каже жінка.

Продавчиня на ринку, яка не захотіла називати свого імені, розповіла, що через те, що сьогодні торгує на ринку, готувала страви завчасно. Зокрема, зробила голубці, потушкувала капусту та запекла курку.

Ольга Юсковець

Читайте також:

Можливо зацікавить