У вчителів хочуть забрати надбавки до зарплати: як вирішуватимуть проблему у громадах на Волині

У вчителів хочуть забрати надбавки до зарплати: як вирішуватимуть проблему у громадах на Волині

Учителям у 2023 році доведеться затягнути паски. Адже освітню субвенцію, з якої вони отримували зарплати, урізали. Сума немаленька – цілих 20 відсотків, якщо порівнювати із минулим роком. Як виходити із ситуації – наразі у громадах думають та вирішують відповідно до нових чисел.

У Рожищенській громаді зекономити планують на надбавках вчителів і зовсім їх не виплачувати, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Вже більше 20 років Тетяна Аршулік навчає рожищенських школярів англійської та німецької. На «голу» ставку, каже, не прожити важко – велику роль грають надбавки.  

«Отримую доплату за перевірку зошитів, за престижність, за стаж, і за кваліфікаційну категорію», - каже Тетяна Аршулік.

Та у новому, 2023 році, більшість доплат у неї можуть забрати. Колега Тетяни – Тарас Віжевський, вчитель інформатики. Доплату має, наприклад, за обслуговування комп'ютерів. За це отримує плюс 10 відсотків від зарплати. Додатково йому платять, як класному керівнику. А також за те, що на уроках інформатики класи ділять на групи.

«В мене всі класи діляться, ті, в яких я викладаю. Бо за нормами має бути одна людина, один комп'ютер. Тому в нас 15 компютерів і для них має бути 15 дітей. В нас іде поділ, виходить, що одну годину отримую я, одну годину – моя колега. Тепер в мене просто цю годину заберуть. І все», - каже Тарас Віжевський.

 Тож для одного класу урок доводиться читати двічі.  

Надбавки хочуть забрати через суттєве скорочення освітньої субвенції: на 2023 рік Рожищенська громада отримала 82 мільйони.  

Для порівння, минулоріч громада отримала приблизно 97 мільйонів гривень субвенції. Цієї суми цілком вистачило б, але у квітні через повномасштабну війну 10 мільйонів забрали. Вчителі це відчули вже у травні.

«Ми фактично не отримували ніяких необов'язкових надбавок, познімалась гурткова робота, та ряд інших доплат. Також з метою економію бюджетних коштів ми влітку йшли в простій. Нам оплачували всього 2/3 від заробітної плати», - розповідає директор Юрій Яблонський.

«Зменшення заробітної плати було суттєве – це не сказати нічого. Дуже суттєво. Тому що ті 2/3 це від зменшеної суми», - зазначає Тетяна Аршулік.

Тоді до цього поставилися із розумінням: міри – вимушені й  тимчасові. Тим паче, у вересні усі доплати повернули. Утім, в 2023 надбавки у вчителів хочуть забрати взагалі.  

Наприклад, каже керівник ліцею, його зарплата знизиться приблизно на 3 тисячі і становитиме біля 12-14 тисяч. Та, наголошує, це зарплата директора! Що ж робити тим в кого вона і так мінімальна? І як вирішити ситуацію?

Втім, така ситуація склалася по всій Україні. Адже освітню субвенцію скоротили приблизно на 20 відсотків. Тобто, менші суми отримали чи не  усі громади області.

«На Волині ця проблема якщо ми навіть візьмемо статистику, то не вистачає орієнтовно, в деяких громадах це більше, в деяких менше, але орієнтовно це 20-30 відсотків. Це величезні частки. Громадам пропонують доплачувати вчителям виплати за престижність за рахунок коштів місцевого бюджету», - розповідає виконавча директорка волинського регіонального відділення асоціації міст України Мар'яна Конончук.

Дофінансувати освітян із міського бюджету, каже В'ячеслав Поліщук, змоги немає. Бо його затвердили ще до того, як дізналися, що педагогічна субвенція буде меншою на 15 мільйонів.  

«Спрогнозувати щось при прийнятті бюджету місцевого ми не мали можливості. Тому й кажу – з часом ми будемо бачити, які заходи будуть дієвими, щоб зекономити», - зазначив голова рожищенської територіальної громади Вячеслав Поліщук.

Про зазначені «заходи» голова говорити не хоче.

Натомість, розповів начальник гуманітарного відділу і серед запланованого – можливе повернення до сценарію минулого року.  

«Там де є критична нестача, критична, яка виходить за рамки можливостей громади і гарантованих законодавством прав працівників на оплату праці – давайте будемо разом відпрацьовувати кожну конкретну ситуацію і звертатися і до Міністерства освіти і науки і до Міністерства фінансів», - додала Мар'яна Конончук.

За її словами, у Рожищі ситуація не найкритичніша. Набагато складніше нині у більшості невеликих громад.

Читайте також:

Можливо зацікавить

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

Нагорода

Загинув під Бахмутом: рідним полеглого Героя вручили посмертну нагороду

Рідні солдата Віктора Шершня з Волині отримали посмертну нагороду воїна - Хрест Героя
фото

Рідні солдата Віктора Шершня з Волині отримали посмертну нагороду воїна - Хрест Героя

Війна забрала життя 22-річного Героя з Луцького району
історії війни

Війна забрала у батьків єдиного сина, якому було лише 22: спомин про молодого Героя з Луцького району

Авдіїївка поховання

Мали евакуювати росіяни, але натомість - розстріляли: на Волині попрощалися із Героєм Олександром Зінчуком

Востаннє додому «на щиті»: на Волині навколішки зустріли загиблого захисника Олександра Зінчука

Востаннє додому «на щиті»: на Волині навколішки зустріли загиблого захисника Олександра Зінчука

Народився в Криму, жив на Волині, а вічний спочинок знайшов на Дніпропетровщині: спогади про загиблого Героя Анатолія Царапкіна

Народився в Криму, жив на Волині, а вічний спочинок знайшов на Дніпропетровщині: спогади про загиблого Героя Анатолія Царапкіна

На Волинь «на щиті» навіки повертається загиблий Герой Андрій Грицай. Просять гідно зустріти

На Волинь «на щиті» навіки повертається загиблий Герой Андрій Грицай. Просять гідно зустріти

Авдіївка загибель

Поліг під Авдіївкою: підтвердили загибель Героя з Волині Олександра Зінчука