Волинян штрафуватимуть за продаж черемші, занесеної до Червоної книги

Волинян штрафуватимуть за продаж черемші, занесеної до Червоної книги

На Волині проводитимуться рейди, щоб прослідкувати, чи продають люди червонокнижну рослину черемшу, що перебуває на межі зникнення. На порушників чекає штаф, а за продаж рослини в особливо великій кількості - кримінальна відповідальність.

Про це у коментарі виданню ВСН розповів старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції у Волинській області Юрій Джам.

Червона книга України, що складається з тваринного та рослинного світів, вміщує у собі об’єкти, які перебувають на межі зникнення. Часто чи навіть зазвичай на зменшення ареалів, територій розповсюдження, приміром, рослин впливає людська діяльність. Це відбувається через їх красу чи лікарські властивості. Такими є білоцвіт, сон-трава і, власне, черемша. 

Рослина, яка внесена до Червоної книги через те, що є на межі зникнення, використовується людьми через свої харчові властивості у салатах і продається на ринках.

За словами Юрія Джама, Державна екологічна служба України спільно з територіальними органами щорічно проводять операцію «Первоцвіт». Йдеться про те, що вони письмово звертаються до територіальних органів місцевого самоврядування й державної влади щодо попередження, зокрема, керівників ринків про недопущення продажу червонокнижних первоцвітів.

Але, звісно, камеру над кожним торговим місцем ставити не будуть, тому інколи з’являються люди, які все ж їх продають.

Черемша тільки з’являється, проте в Держінспекції планують проводи спільні із поліцією рейди для моніторингу ситуації, а у випадку виявлення порушення - притягати до відповідальності.

«Статтями 88.1 і 90 Кодексу про адміністративне правопорушення передбачена відповідальність у вигляді штрафу розміром в 62 гривні. В одному пучечку може бути 10-20 рослин. Помноживши 62 гривні на цю кількість, буде сума, яку повинна буде сплатити людина, крім адмінштрафу. Якщо обсяги будуть значними - інформацію передаватимемо правоохоронним органам для порушення кримінальної справи», - пояснює відповідальність за вчинене Юрій Джам.

Зазначається, що не можна продавати не тільки лісову, а й вирощену вдома черемшу, тому що у будь-якому випадку людина нестиме відповідальність.

«Є закон про рослинний світ, у статті якого чітко йдеться про те, що торгувати червонокнижними рослинами незалежно від того, де вони вирощені чи зірвані, заборонено. Аргументи про домашню черемшу «не проходять» - будемо писати протоколи», - резюмує старший інспектор.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

корупція митниця Волинь

Гучна справа про контрабанду на пів мільярда: винесли вирок чоловіку співробітниці Волинської митниці

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

VOLYNPRYRODRESURS

КП «Волиньприродресурс»: відповідальний підхід до видобутку та охорони довкілля

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

«В Європі не було роботи»: двоє братів з Волині перепливли Західний Буг, щоб повернутися в Україну
фото

«В Європі не було роботи»: двоє братів з Волині перепливли Західний Буг, щоб повернутися в Україну