«Заборона - незаконна»: в УПЦ МП відреагували на рішення Волинської облради

«Заборона - незаконна»: в УПЦ МП відреагували на рішення Волинської облради

У Волинській єпархії УПЦ відреагували на рішення Волинської обласної ради про заборону УПЦ МП на території області. Кажуть: таке рішення не законне.

Заяву опублікували на офіційної сайті Православна Волинь у середу, 12 квітня. 

Нагадаємо, напередодні, на позачерговій сесії Волинської обласної ради у вівторок, 11 квітня, депутати Волинської обласної ради проголосували за заборону діяльності УПЦ МП на Волині.

Публікуємо текст заяви Волинської єпархії без змін: 

«11 квітня 2023 року на позачерговому засіданні Волинської обласної ради було прийнято дискримінаційне рішення, яке безпосередньо стосується міжконфесійного та релігійного миру в області. Народні обранці, перевищивши межі своїх повноважень та порушивши статті Конституції України «Про свободу совісті», опублікували рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української Православної Церкви московського патріархату на території Волинської області», в якому, з-поміж іншого, закликали місцеві органи самоврядування:

  • Сприяти зміні підлеглості релігійних громад шляхом організації та проведення загальних зборів релігійних громад і внесення відповідних змін та доповнень до статутів релігійних громад;
  • Здійснити заходи з проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають в користуванні релігійних громад, з подальшим припиненням права користування на такі земельні ділянки шляхом прийняття відповідних рішень.

Крім цього, на адресу Церкви пролунала низка необґрунтованих звинувачень. Зокрема, депутат Юрій Поліщук, виступаючи із трибуни, зауважив, що «УПЦ (МП) (вочевидь, маючи на увазі Українську Православну Церкву, – авт.) не засудила російську агресію в Україні та злочини московських окупантів впродовж війни». Волинська єпархія Української Православної Церкви з повною серйозністю ставиться до подібних ініціатив та заяв депутатів обласної ради, вважаючи, що йдеться саме про парафії УПЦ на Волині.

Зважаючи на це, управління Волинської єпархії УПЦ повідомляє наступне:

  1. В українській законодавчій базі немає жодних відомостей про релігійну організацію під назвою «Українська Православна Церква московського патріархату». Якщо народні обранці мають на увазі Українську Православну Церкву, тоді її назву в законодавчих актах слід використовувати правильно, а не з використанням маніпулятивних штампів та кліше;
  2. Відповідно до заяви голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) – заборона релігійних організацій на місцевому рівні є незаконною;
  3. Відповідно до положень Конституції України – Церква від держави є відокремлена. Зважаючи на це, вважаємо будь-які втручання у внутрішні справи Церкви та спроби змінювати конфесійну підлеглість парафій Української Православної Церкви шляхом тиску з боку представників органів місцевого самоврядування – порушенням Конституції України та фундаментальних прав громадян на сповідування тієї чи іншої релігії та приналежності до тієї чи іншої релігійної організації;
  4. Земельні ділянки, які використовують парафії Української Православної Церкви на Волині, знаходяться в різних формах власності. Ті, які використовуються на правах оренди, були оформлені шляхом укладання відповідних договорів у двосторонньому порядку. Зважаючи на це, одноосібне розірвання таких договорів є грубим порушенням закону про право власності та посяганням на нерухоме майно. Крім того, відповідно до норм чинного законодавства, подібні договори не можуть бути розірвані у період дії військового стану в Україні;
  5. До відома депутата Юрія Поліщука, який з трибуни обласної ради заявив про те, що Українська Православна Церква ніби то не засудила російську агресію в Україні, маємо необхідність підкреслити, що з перших днів вторгнення РФ на територію нашої Батьківщини, Синод, Предстоятель, єпископи на місцях, а потім і Собор УПЦ чітко та без подвійного змісту визнали Росію – агресором, закликавши керівництво цієї держави зупинити кровопролитну війну, яку воно розпочало на нашій землі. Тому вважаємо таку заяву депутата свідомим або не свідомим спотворенням даних фактів.

Управління Волинської єпархії Української Православної Церкви заявляє свій рішучий протест спробам розпалити релігійну ворожнечу на Волині! Вважаємо безвідповідальні та маніпулятивні заяви народних обранців з високої трибуни Волинської обласної ради свідомою провокацією, покликаною до залякування та дискримінації краян, які, в переважній більшості, залишаються віруючими Української Православної Церкви та прихожанами наших храмів. Нагадуємо, що кожен православний волинянин – це громадянин, який, згідно Конституції України є частиною народу та джерелом влади.

Багатьох з тих, хто голосував за це скандальне рішення, привели до влади православні краяни, маючи надію на те, що їхні права будуть дотримані в майбутньому.

Зважаючи на це, закликаємо депутатів Волинської обласної ради не спекулювати на релігійній тематиці та займатись своїми прямими обов’язками, яких побільшало з початку війни в Україні. Волинська єпархія УПЦ усіма силами та можливостями допомагає нашим захисникам на фронті та опікується постраждалими у тилу. Наші священики та віряни служать у лавах ЗСУ. Коли ми відправляємо на передову черговий гуманітарний вантаж – не запитуємо та не цікавимося тим, віруючий якої конфесії скористається тим, що Церква по крупицях збирає спільно зі своїми вірними. Запрошуємо Волинську обласну раду об’єднати зусилля у цій непростій справі та спільною працею привести Україну до перемоги», - йдеться у тексті заяви. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить