Повістки на вулицях та в розважальних закладах: що думають жителі Луцька і що кажуть у військкоматі

Повістки на вулицях та в розважальних закладах: що думають жителі Луцька і що кажуть у військкоматі

У Львівській обласній військовій адміністрації анонсували роздачу повісток у розважальних та відпочинкових закладах. Щоправда, публікацію із заявою згодом видалили. Ймовірно, через обурення місцевих або ж, щоб їх не розлякати. Журналісти поцікавилися, як до такої ініціативи ставляться жителі Луцька.

У закладах, куди зверталися журналісти, коментувати таку ініціативу відмовилися, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Правильним таке вручення повісток вважає лучани Ігор

«Неправильно, що ці повістки доводиться вручати. Тому що це вимушений захід вирішення проблеми. А проблема в тому, що чоловіки не приходять у воєнкомат самостійно», - каже чоловік. 

Натомість у Волинському обласному територіальному центрі комплектування і соцпідтримки кажуть, що справді не довелося б ходити вулицями чи розважальними закладами, якби військовозобов’язані з’являлися у військкомат самотужки. Водночас жодних обмежень у законодавстві щодо того, де вручати повістки - немає. 

«Це може бути і місцепроживання, на роботі, на вулиці, в розважальному центрі і деінде. У законодавстві визначено, що повістку можуть дати після того, як встановлять особу цієї людини. Так як у нас правовий режим військового стану, кожен зобов’язаний носити із собою документи», - розповів речник терцентру комплектування і соцпідтримки Анатолій Маринюк

Разом із тим, повістка, видана на вулиці - не бойова. Це означає, що просто треба прийти до військкомату, а не їхати на фронт.

«Це для того, щоб він просто прибув у територіальний центр. Є люди, які 5-10 років не бувають ю, в нього вже 6 дітей, 3 інвалідності, а по документам він повінстю здоровий і придатний для служби», - каже Анатолій Маринюк. 

Нагадаємо, в умовах воєнного стану особи «обмежено придатні до військової служби» та «непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час» можуть служити та бути призваними під час мобілізації, нести службу в тилу. Звільняються від мобілізації лише ті громадяни які мають «білий» квиток категорії «Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

Читайте також:

Можливо зацікавить