«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

Волинські забудовники розповідають: в умовах війни працювати складно, проте вони не спиняються, а працюють в нових умовах, ретельно зважуючи ризики. Водночас, очікується, що після перемоги України на ринку нерухомості буде дефіцит житла.

Про це йшлося під час круглого столу «Проблеми та рішення будівельної галузі у Луцьку та на Волині», організованого громадським рухом «Свідомі» у середу, 22 березня.

Як сьогодні працюють забудовники

Як повідомив депутат Луцької міськради Тарас Шкітер, актуальність цієї теми сьогодні полягає в тому, що будівельна галузь – одна з найбільших в регіоні, яка активно забезпечує розвиток економіки краю. 

«Люди, які працюють в будівельних компаніях, а їх немало, отримують заробітну плату, сплачуються податки в бюджет. Водночас коли здається житло – працюють й інші сфери: продаж побутової техніки, меблів, будматеріалів, розвивається інфраструктура. Тому цю сферу треба розвивати і допомагати», - пояснив він мету зустрічі.

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

Зі слів генерального директора ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Ігоря Чорнухи, у перші тижні після початку повномасштабного вторгнення, в багатьох було нерозуміння, як рухатися далі, були панічні настрої. Проте згодом будівельники почали відновлювати роботу. Звичайно, що темпи будівництва нині нижчі, аніж, приміром, у 2021 році.

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

«Ми сконцентрувалися на добудові об’єктів з великим ступенем готовності. Торік здали 4 свої об’єкти, довели їх до логічного завершення, щоб люди отримали свої квартири. Розпочали будівництво на Рівненській, в селі Зміїнець і будуємо в Ковелі. Якщо говорити про галузь загалом в Україні, то треба дивитися в якому регіоні відбувається будівництво. Зрозуміло, що в областях, які в зоні бойових дій - там нічого не будується, Київ відновився за моїми спостереженнями на 25-30%, а у Луцьку я б оцінив відновлення темпів будівництва на 40-50%. Проте офіційної статистики немає, це лише мої спостереження. Щоправда, є цифра, що торік в Україні було на 40% об’єктів менше введено в експлуатацію, ніж у 2021 році», - зауважив він.

Своєю чергою, директор Будівельної компанії «Інвестор» Андрій Разумовський зазначає, що забудовники сьогодні мусять зважувати усі ризики, відновлюючи роботу.

«Ми здали два об’єкти і продовжуємо працювати, завершуємо об’єкти, які були розпочаті. Активно проектуємо і формуємо майбутні ділянки, але поки що ми не готові розпочинати нові об’єкти, оскільки досі немає чіткого розуміння того, що і як буде після нашої перемоги. Адже, наприклад, коли немає електроенергії, то працювати будівельникам важко і забезпечити потужними генераторами ділянки для роботи кранів – непросто, плюс безпека людей. Тому цього року закінчуємо розпочаті проекти і вже тоді перейдемо до об’єктів, які закладені, спроектовані і на які є дозвільні документи. Навіть якщо ще не буде кінцевої перемоги, ми будемо продовжувати працювати», - пояснює він.

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

Оцінюючи сьогодні стан будівельної галузі Волині, то Андрій Разумовський додає: область за попитом і продажами наразі перебуває приблизно посередині між центральними регіонами і Львівщиною та Франківщиною, де нині високий попит на житло. А ось у Києві ситуація значно гірша: лідери ринку відзначають, що продажі наразі відновилися на рівні 5%.

Директор ТзОВ «ЖК Яровиця» Микола Дуда теж розповідає, що після перших найкритичніших тижнів, компанія вирішила продовжувати роботу, наскільки це можливо в нинішніх умовах. Адже зупинити такий бізнес легко, а ось відновити його потім – набагато складніше.  

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

«Ми ухвалили рішення продовжити будувати розпочаті об’єкти, адже люди вже вклали гроші. І я вважаю, що це було правильно, і, зважаючи на обставини, ми завершили рік непогано. Ми забезпечили людей житлом і довели, що вони не втратили свої інвестиції. Починаємо будувати нові об’єкти, хоч і важко, бо легко все зупинити, але потім важко цей маховик знову розкручувати. А за нами стоять наші клієнти, наш колектив. Не стоїмо, але кожен день - це ризик, думаєш щоб не прилетіло, щоб світла не відімкнули. Є перебої з поставками матеріалів, комплектуючих», - каже він.

Своєю чергою директор ТзОВ «Луцьктехнобуд» Олег Кугаєвський повідомив, що вже декілька років тому з розряду забудовників компанія стала просто будівельною і зараз зосередилась на роботі із замовниками.

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

«Після початку повномасштабної війни теж був момент, коли вибились з колії, а потім потрохи поверталися до роботи . За підсумком вийшли з позитивним балансом, але прибутки впали в рази, ми провели оптимізацію, торік зрізали преміальні працівникам, але немає затримок із виплатою зарплат. Ми не цураємось жодної роботи, чи вона на тиждень, чи на місяць», - резюмує він.

Проблеми і перспективи

Будувати сьогодні - це великий ризик і виклик. І в галузі є немало проблем, які варто вирішити, зауважили учасники зустрічі.

Андрій Разумовський відзначає: перша проблема полягає в тому, що багато працівників компанії після 24 лютого були мобілізовані в ЗСУ, це і офісні працівники, й інженери, і інші фахівці. Друга - будівництво соціальних об’єктів, де замовниками виступали бюджетні організації, не фінансується, а за деякими проектами є несплачені кошти перед виконавцями робіт. 

Ще один важливий момент - оформлення документів. Сьогодні дуже багато часу витрачається на погодження, узгодження, перемовини з контролюючими і дозвільними організаціями. Також нестабільним фактором в плануванні стає будівництво і підведення мереж. 

«Мені здається, має змінитися підхід до будівельників. Іноді нас вважають тими, хто хоче все забудувати, хоче лише заробляти гроші. Але  мені б хотілося щоб змінилось відношення до будівельників, щоб до нас ставились, як до фахівців, які створюють комфорт для людей, будують місця, де живуть люди. Адже будівництво - це складний бізнес, де складно передбачити собівартість, ми йдемо на ризики, змінюється законодавство, ми не знаємо вартості мереж, це часто стає сюрпризом, який не можна вирахувати наперед. А хотілося б, щоб після війни ми будували нове житло для нової України», - наголошує він.

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

На перспективу директор Будівельної компанії «Інвестор» прогнозує: після перемоги буде дефіцит житла. 

«Після перемоги буде великий попит на житло і в нас буде багато роботи, бо багато компаній не реалізували свої плани в 2022 році, не сповна реалізують плани й на 2023 рік. Ми почнемо працювати не в тому об’ємі, що раніше, а попит буде більший: значна територія знищена, і, відповідно, це відновити за один день неможливо - треба буде час на відбудову. Буде дефіцит житла, якого ніхто не збудував під час війни. Натомість зараз готових квартир майже ні в кого немає», - додає він.

Своєю чергою директор «Луцьксантехмонтаж №536» Ігор Чорнуха теж наголошує: забудовники дуже багато часу виділяють на боротьбу з бюрократією. Також серед проблем – економічні чинники, викликані війною.

«Дефіцит обігових коштів, не працюють основні економічні фактори: попит і пропозиція. Попит низький через високі ризики, еміграцію, дорогі кредити або ж неможливість їх отримати, інфляцію. Приміром, ми будуємо 10 тисяч квадратних метрів, продаємо і, коли вкладаємо ці кошти, то за них можемо збудувати вже тільки 9 тисяч «квадратів». Це не дозволяє ефективніше працювати, піднімати людям зарплату», - резюмує він.

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

Микола Дуда додає до переліку проблем і непередбачуваність цін на матеріали, які складно спрогнозувати, враховуючи вартість енергоносіїв та інфляційні процеси.

Чи подорожчає житло

Зі слів Ігоря Чорнухи, подорожчання житла наразі вже відбулося. Проте до кінця року ціни можуть знову зрости.

«Думаю, до кінця року, мабуть, доведеться піднімати ціни, але не значно. Наразі ціни вже підтягнулися, враховуючи рівень інфляції. Був момент, коли ми продавали нижче собівартості. З початку повномасштабної війни, ціни виросли на 35-45%», - додає він.

Учасники зустрічі також обговорили зміни в законодавстві та реформування Держархбудконтролю. Вони відзначили: цифровізація і спрощення дозвільних документів позитивно впливає на бізнес, зменшує корупційні ризики і зменшує людський фактор впливу. Головне – чіткі і прозорі правила гри на ринку.

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

Також забудовники зазначають: державна програма єОселя - хороша підтримка і покупців, і забудовників. Проте наразі фінасування і погодження кредитів призупинилось, і всі в очікуванні, що видача кредитів відновиться. Також учасники круглого столу додали: хотілося б більше бачити співпраці з боку влади, пропозицій, як надалі розвивати регіон.

Зрештою, для того, щоб почути думку бізнесу і зібрали цю зустріч, відзначила депутатка Луцької міськради Алла Надточій.

«Продовжуємо працювати»: у Луцьку обговорили проблеми і перспективи будівельної галузі

«Там де є виробництво, мають бути послідовні постійні  процеси, і коли впливає держава і влада - це погано. Тому ми хочемо підтримувати бізнес, саме тому і ми зібралися на цю зустріч, аби почути вашу думку, як діяти, щоб допомагати бізнесу, а не заважати», - підсумувала зустріч вона. 

Автор фото - Роман Домбровський

Читайте також: 

Можливо зацікавить