У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

На Волині відбувся парламентсько-муніципальний форум «Діалог на користь розвитку громад в умовах воєнного стану», організований Програмою USAID «РАДА: наступне покоління».

До участі в заході були запрошені народні депутати, голови громад, представники органів виконавчої влади, неурядових проєктів, організацій, проєктів і програм міжнародної технічної допомоги.

Учасники форуму обговорили проблеми громад в економічній та гуманітарній сферах в умовах воєнного стану та шляхи їх вирішення на рівні парламенту. 

Як зазначила у вітальному слові заступниця директора Офісу демократії та врядування USAID Наіда Зецевіч-Бін, у час війни прозорість влади надзвичайно важлива, це – запорука довіри людей. Проєкт USAID  спрямований на розвиток реформи  парламенту, щоб він був дійсно демократичною інституцією. 

«Одне із завдань - залучати громадськість до прийняття рішень і посилити співробітництво між громадами. Реальність війни показала, що співробітництво між депутатами та виборцями робить спільноту більш сталою. Це важливий крок у відновленні країни. Червона лінія - це парламентська реформа, відкритість посилення контролю. Під час тектонічних змін треба говорити про реформу парламенту, взаємодію і комунікацію з виборцями», - відзначила вона.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко відзначив, що Волинська область стала одним з дуже серйозних форпостів і по створенню, і по розбудові воєнної економіки.

«Ми бачимо саме тут приклад взаємодії та роботи в багатьох сферах, особливо у самоврядуванні та спільній роботі з центральною владою. Сьогоднішній форум є важливим для масштабування цього досвіду в інших областях нашої України.Такий досвід потрібен скрізь, зокрема у прифронтових областях, щоб обговорити тему самоврядування, перспектив, які є і будуть, та досвід роботи депутатів в умовах війни», - вважає він.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

Народний депутат Ігор Гузь наголосив, що сьогодні усім українцям дуже важливо не готуватися до відновлення, а  вже  починати цей процес.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

«Важливо, щоб ми поставили собі завдання зрозуміти, яка роль Волині, яка її місія у відновленні країни В нас непогана співпраця в області між обласною владою і органами місцевого самоврядування. А що нас чекає в майбутньому, коли в облрадах будуть виконкоми, в облрадах, не буде округів на виборах до парламенту?

Так само ми маємо говорити про залучення донорської підтримки. Коли йдеться про великі інвестиції, великі міжнародні проєкти, на жаль, нас обганяє на віражах Львівщина. Туди заходить значна частина міжнародних інвестицій. Тому ми маємо вже говорити про те, як Волинь має бути конкурентноздатною. Я кажу про інвестиції, серйозні проєкти», - відзначив він.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

Учасники форуму також зауважили: треба визначитися з тим, що вкладається в термін «відбудова». Чи це - повернення до довоєнного стану, чи можливість і стимул зробити крок уперед, зробити прорив, відійти від радянського спадку.

Голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, нардепка Олена Шуляк відзначила: сьогодні, у всіх українців єдине бажання – перемога. Вона окреслила три ключові напрямки, яким чином цю перемогу варто наближати тим, хто перебуває не безпосередньо на лінії фронту.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

«Перший напрямок - допомога ЗСУ, щоб ворог якомога швидше згинув, тому ми додали 500 млрд на сектор оборони. Це кошти не тільки на забезпечення, а і на те, щоб розвивався військово-промисловий комплекс.

Друге – підтримка і розвиток українського бізнесу. Для мене всі підприємці, які залишилися на території України теж герої. Це той пласт, який має бути у фокусі нашої уваги і ми маємо допомагати вирішувати їх питання.

І третє: бізнес, розвиток, перемога неможливі без людей. Ми повинні максимально допомагати вирішувати їх пробеми. Це добре, що закон 7198 ухвалили і на початку травня він уже, сподіваюсь, почне працювати. Йдеться про закон щодо компенсації людям, у кого знищене чи пошкоджене житло. Органи місцевого самоврядування будуть містком, який допомагатиме заповнювати документи, консультуватиме, щоб цей механізм був пройдений максимально швидко Думаю так ми повернемо українців додому і наша країна матиме шанси для швидкої відбудови країни», - наголосила вона.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови УкраїниУ Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови УкраїниУ Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови УкраїниУ Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

Народний депутат Вячеслав Рубльов додав: сьогодні всі зосереджені на допомозі Збройним силам України. Але водночас треба не забувати про напрям міжнародного партнерства.

«Ми теж перебудовуємо свою роботу,  раніше ми думали про соціально-економічний розвиток нашого краю, тепер ми зосереджені більше на волонтерстві, на допомозі нашим військовим. Але і на міжнародній арені ми співпрацюємо з нашими закордонними партнерами, щоб їхні уряди і бізнес сприяли у відбудові і перебудові нашого суспільства. Ми працюємо над більш тісними зв’язками, втіленням нових проєктів. Днями була зустріч у Шацькій громаді щодо перспектив відкриття нового митного пункту пропуску з Республікою Польща, я вірю, що буде більше переходів на Волині, що сприятиме розвитку краю і країни», - наголосив він.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

Те, що такі зустрічі надзвичайно корисні, відзначила народна депутатка Ірина Констанкевич.

«Рішення, які ми тут ухвалимо, будуть корисними для ухвалення законодавчих ініціатив, для розробки підзаконних актів, для органів місцевого самоврядування. Все, що ми робимо – це робимо для людей. Країна можлива тільки тоді, коли у ній є люди, і органи місцевого самоврядування тут мають ключову роль», - пояснила вона.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

На майбутній відбудові країни наголосив і заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт

«Сьогодні все фокусується на війні. Але ми не повинні концентруватися лише на цьому, ми маємо думати про те, що буде завтра, після перемоги. В нас є можливість отримати підтримку з різних країн для становлення і відновлення демократичної країни. Звісно, більшість коштів піде на найбільш постраждалі регіони, але наша держава має розвиватися у комплексі, тому кожен голова громади має вирішити, що ми запропонуємо тим, хто прийде до нас з інвестиціями. Ми маємо думати, де розмістити підприємство,  що ми відповімо, корли спитають, чи зможемо забезпечити робочу силу. Ми повинні думати на перспективу, бачити і відчувати її, і розбудовувати. Хто перший стартує - той матиме переваги», - додав посадовець.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

Своєю чергою начальник відділу промисловості, підприємництва і торгівлі Волинської ОВА Андрій Ткачук зауважив: Волинь займає серйозне логістичне становище і це треба використовувати, і з точки зору бізнесу, і з точки зору перспективи інтеграції в ЄС, і з точки зору заміщення втрачених логістичних шляхів.

У Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови УкраїниУ Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови УкраїниУ Луцьку нардепи та представники громад обговорили питання відбудови України

Читайте також: 

 

Можливо зацікавить